CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Vlad Filat: PCRM are cel puțin 16 motive pentru e vota candidatura AIE la Președinție

Premierul Vlad Filat a declarat că s-a întâlnit duminică seara, preţ de mai bine de o oră, cu liderul comuniştilor Vladimir Voronin şi că la sfârşitul întrevederii ambii interlocutori "au ieşit cu aceleaşi păreri cu care au intrat la discuţie".
Moldova Azi, 29 ianuarie 2011, 17:58
Vlad Filat: PCRM are cel puțin 16 motive pentru e vota candidatura AIE la Președinție

Filat a lasat să se înţeleagă că în cadrul discuţiei, care fusese solicitată de liderul comuniştilor, nu s-a ajuns la un numit comun în ceea ce priveşte susţinerea de către deputaţii comunişti a candidatului Alianţei pentru Integrare Europeană la Preşedinţie.

Declaraţia a fost făcută de premier în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti şi lideri de opinie organizate vineri seara de Comitetul pentru libertatea presei şi Centrul pentru jurnalism independent, cu susţinerea fundaţiei germane Konrad Adenauier.

Întrebat care ar fi motivaţiile comuniştilor pentru a susţine un canditat AIE la Preşedinţie, Vlad Filat a declarat că există cel puţin 16 motive, oferite de însuşi Vladimir Voronin, atunci când deputaţii ne-comunişti l-au susţinut în 2005, alegându-l pentru un al doilea mandat de preşedinte. "În data de 4 aprilie 2005 nu am votat pentru Voronin, ci pentru angajamentele pe care el şi le-a asumat în faţa Consiliului politic naţional al Partidului Democrat (din care Vlad Filat făcea parte în acel moment - n.red.). Duse până la sfârşit, aceste angajamente ar fi fost foarte bune pentru ţară. Sunt situaţii în care trebuie să cedezi în interesul ţării, interes pentru care toţi politicienii spun că muncesc", a declarat Filat.

În calitate de preşedinte al PLDM, Vlad Filat, a exclus o alianţă a formaţiunii sale cu PCRM. "Regret că în Republica Moldova avem un partid politic cu sprijin popular de 42 de mandate, care are o asemnea imagine că nu ai cum să faci - de ce nu - o coaliţie cu el. În cazul în care PCRM nu ar fi fost un partid doctrinar, şi nu unul dogmatic şi nu cu istoria care ar fi avut-o - repet, o spun la modul ipotetic - o alianţă între un partid cu doctrină conservatoare şi unul cu doctrină social-democrată sau chiar socialistă nu ar fi fost o problemă. Dar ţinând cont de realităţi, urmează să muncim în AIE şi să insistăm ca cel puţin în aceşti următori patru ani să creăm condiţii ca să nu mai avem situaţii în care a conlucra cu un partid politic să fie o problemă.

Filat a declarat că într-un mod firesc pentru un politician, îşi doreşte să fie şef de stat, însă "la momentul potrivit", adică pe viitor. "Fiind implicat în procesul politic, ar fi o greşeală să spun că nu vreau să fiu preşedinte al Republicii Moldova, mai cu seamă că şi pot. Dar umează să vină momentul potrivit. Dacă preşedintele Republicii Moldova ar fi fost ales de popor, atunci cu certitudine PLDM ar fi avut un candidat", a spus Vlad Filat.

El a mai declarat că este firesc ca orice partid politic solid să aibă ambiţia de a veni cu propriul candidat pentru primăria Chişinău la alegerilor locale care urmează în această primăvară şi acest lucru nu va însemna o scindare în cadrul AIE.

Referindu-se la recentul scandal legat de dubla indentitate a vicepreşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Vladimir Plahotniuc, care în România a obţinut schimbarea numelui în Vlad Ulinici, premierul a spus cu "ceva nu este în regulă" şi ca urmare a acestui caz "urmează să fie ajustate şi anumite prevederi legale, pentru ca lucrurile să fie clare pe viitor".

În cadrul Clubului de presă premierul s-a referit și la situația economică din țară. Detalii ascultați în fișierul audio atașat.
Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T