CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Marian Lupu: Moscova a avut mereu o atitudine europeană în raport cu Chişinăul, fără încercare de ingerinţă în treburile interne

Dialogul parlamentar moldo-rus a cunoscut o descreştere în anii 2009-2010, datorată crizei politice, campaniilor electorale şi incertitudinilor din Republica Moldova, iar vizita de luni la Moscova a ţinut să readucă acest dialog pe un făgaş ascendent.
Moldova Azi, 8 februarie 2011, 16:55
Marian Lupu: Moscova a avut mereu o atitudine europeană în raport cu Chişinăul, fără încercare de ingerinţă în treburile interne

Astfel a explicat preşedintele Parlamentului şi preşedintele interimar Marian Lupu, scopul deplasării sale în capitala rusă, efectuate la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat, Boris Grâzlov.

Lupu a respins categoric unele comentarii, potrivit cărora vizita a fost o încercare de a mai diminua din supărarea Moscovei, după ce Partidul Democrat pe care îl conduce a decis să facă alianţă cu partidele de dreapta, şi nu cu Partidul Сomuniştilor, aşa cum părea că doresc autorităţile ruse.

„Acest lucru ar fi însemnat ingerinţă în treburile interne ale Republicii Moldova, iar Rusia niciodată nu a făcut aşa ceva. Moscova a avut întotdeauna în raport cu Chişinăul o atitudine corectă, europeană, fără pic de încercare de ingerinţă în treburile noastre interne. La Moscova se respectă foarte mult dreptul suveran al ţării şi dreptul suveran al fiecărui partid - deciziile aparţin forţelor politice", a declarat marţi , la Chişinău, Marian Lupu.

Lupu a precizat că vizita a fost una de lucru şi că în cadrul acesteia s-a convenit nu doar asupra reluării colaborării parlamentare, prin reconstituirea Comitetului mixt de colaborare parlamentară şi a grupului de prietenie, care ar urma să înceapă să lucreze în luna martie, dar şi asupra reluării contactelor la nivel guvernamental. Astfel, spune Lupu, s-a convenit că în luna februarie ministrul de Externe Iurie Leancă va merge la Moscova, după care va urma şi o vizită a premierului Filat, dar şi o şedinţă a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperarea economică.

Marian Lupu a efectuat, luni, 7 februarie, o vizită de lucru de o zi la Moscova în calitatea sa de preşedinte de parlament, la invitaţia omologului său rus, Boris Grîzlov.

Vizita lui Marian Lupu nu a fost practic deloc reflectată în presa rusă, site-ul Dumei de Stat nu a avut trecută în agenta lui Boris Grîzlov o întâlnire cu preşedintele interimar de la Chişinău, iar serviciul de presă a Parlamentului rus nu era la curent cu vizita oficialului moldovean.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T