CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Comunitatile moldovenilor de peste hotare pregatesc un manifest catre autoritatile R. Moldova

Comunitatile moldovenilor de peste hotare pregatesc un manifest catre autoritatile Republicii Moldova, in care vor cere respectarea dreptului lor electoral.
INFOTAG, 9 martie 2009, 17:50

Chisinau, 9 martie ( INFOTAG ).Despre aceasta liderii acestora au anuntat in cadrul primului Congres al Asociatiei Comunitatilor Unite ale Moldovei, care a avut loc in zilele de 7 si 8 martie la Roma.
Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, la congres au participat reprezentanti ai comunitatilor moldovenilor din 12 tari. Ei si-au exprimat revolta vizavi de refuzul autoritatilor de la Chisinau de a deschide sectii de votare suplimentare peste hotare ca sa-si poata exercita dreptul de vot.

La for a participat vicepresedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Iulian Fruntasu, care a facut o trecere in revista a actiunilor partidului, "indreptate spre sustinerea cetatenilor moldoveni din afara tarii in dorinta lor de a-si exercita dreptul la vot in cadrul alegerilor din 5 aprilie 2005". Potrivit unui comunicat al PLDM, Iulian Fruntasu s-a referit la toate initiativele PLDM in acest sens, "remarcind in mod special cele doua mitinguri de protest fata de refuzul autoritatilor comuniste de a crea conditii pentru asigurarea dreptului la vot al concetatenilor nostri, organizate la 8 si 22 februarie 2009".

De asemenea, vicepresedintele PLDM a informat participantii la Congres despre faptul ca liberal-democratii au reclamat la CEDO incalcarea de catre autoritatile Republicii Moldova a dreptului electoral.

La invitatia Asociatiei socio-culturale a moldovenilor "Bastina", din Italia, Calin Vieru, membru al PLDM, a avut o intrevedere cu basarabenii din orasul Padova. El i-a informat despre toate demersurile PLDM, la nivel national si international, pentru asigurarea dreptului la vot al cetatenilor moldoveni din strainatate.

Si Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal, a participat in week-end-ul trecut la trei intilniri cu cetatenii moldoveni, plecati la munca in Italia.

El a declarat presei, la revenirea in tara, ca "acestia sint nemultumiti de birocratia comunista, care nu le permite prelungirea pasapoartelor, ii deranjeaza coruptia din Republica Moldova, ca sint scursi de bani si injositi, inclusiv sint nemultumiti de faptul ca nu sint suficiente sectii de votare in Italia".

PESTE HOTARE SE AFLA OFICIAL CIRCA 628 MII MOLDOVENI

Chisinau, 9 martie ( INFOTAG ). Peste hotarele republicii oficial se afla 627 959 cetateni - arata datele statistice oficiale facute publice de Comisia Electorala Centrala (CEC) inainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie.

Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, potrivit unor informatii anterioare ale CEC, numarul total de alegatori este de circa 2,44 milioane persoane.

La enuntarea cifrei alegatorilor aflati peste hotare, CEC a luat ca baza datele Serviciului de graniceri. Insa aceste date nu precizeaza citi din cei circa 628 mii de moldoveni aflati peste hotare sint cetateni cu drept de vot.

Cifra include cetatenii moldoveni care au parasit oficial si legal R. Moldova si nu au mai revenit in tara pina la aceasta data. Nu s-a putut stabili nici cite persoane din cele aproximativ 628 de mii au buletinul de identitate expirat si care este locul aflarii lor.

In general, conform datelor Ministerului Tehnologii Informationale, 131 de mii de cetateni moldoveni au buletinele de identitate expirate.

INFOTAG precizeaza: Anterior, mai multe organizatii ale moldovenilor de peste hotare si unele partide de opozitie au solicitat deschiderea unor sectii de votare suplimentare peste hotare in locurile unde se afla un numar mare de moldoveni. CEC insa a decis sa deschida sectii de votare doar in incinta celor 33 de reprezentante diplomatice ale R. Moldova peste hotare.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
ghena25z, 10 martie 2009, 10:06
De unde domnilor relateaza INFOTAG, (potrivit unor informatii ale CEC, numarul total de alegatori este de circa 2,44 mlrd. persoane .)

2,44 mlrd. persoane???
Asta cum, impreuna cu China si India? sau asa de bine se inmultesc moldovenii pe 33 mii km patrati... Este un record demografic. Felicitari!
Traiasca natia!
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T