CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Vlad Bercu: "Ne-am putea aştepta la o situaţie la fel ca în România"

Este puţin probabil ca de contrabanda care se desfăşura la Albiţa, vameşii basarabeni să nu fi avut habar.
RFI, 25 februarie 2011, 12:03
Foto: Vama Albiţa.(© Bună ziua Iaşi)
Foto: Vama Albiţa.(© Bună ziua Iaşi)

Iată ce spune la RFI preşedintele Consiliului Civic de Monitorizare a Activităţilor Vamale din Republica Moldova, Vlad Bercu după recenta reţinere a câtorva zeci de vameşi şi poliţişti de frontieră la vama Albiţa. Curăţenia la vama de peste Prut este de aşteptat "abia în momentul în care vom avea probleme la liberalizarea vizelor."

Autorităţile de la Chişinău au declarat că, deocamdată, nu dispun de informaţii privind o posibilă implicare a vameşilor moldoveni în traficul cu ţigări la frontiera moldo-română. Şeful Direcţiei pentru prevenirea corupţiei de la Centrul anticorupţie din Republica Moldova, Vitalie Verebceanu, a spus că a luat legătura cu colegii din România, dar aceştia i-ar fi comunicat că nu deţin informaţii despre participarea vameşilor moldoveni la, ceea ce el a numit, „schemele frauduloase de corupţie". Din acest motiv, a spus Vitalie Verebceanu, nu s-a întreprins nimic până în acest moment.

Pe de altă parte, Chişinăul a primit recent din partea Uniunii Europene un plan de acţiuni de liberalizare a regimului de vize. Documentul cuprinde o serie de condiţii pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pentru ca cetăţenii săi să circule liber în Uniunea Europeană. Una dintre acestea se referă şi la securizarea frontierelor.

Vlad Bercu spune că în cazul Chişinăului, atunci când vorbim despre liberalizarea vizelor şi securizarea frontierelor "ne-am putea aştepta la o situaţie la fel ca în România. Atunci când România a primit o notă negativă la aderarea la Schengen, atunci organele statului s-au pus pe treabă. Au început verificări, au început arestări. Cred eu că şi în Republica Moldova se va începe o curăţenie în sistemul vamal abia în momentul în care vom avea probleme la liberalizarea vizelor."

RFI RomâniaComentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T