CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Cenacul în carnaval

Babe şi moşnegi, mirese şi strigoi, ostaşi şi împăraţi - cu toţii au participat la Festivalul Măştilor ,, Cenacul în Carnaval,, - Festival bienal ajuns la cea de a II ediţie în raionul Cimişlia.
Moldova Azi, 10 martie 2011, 10:19

Sărbătoarea are rădăcini adânci. Aceasta s-a păstrat până în anii 1968, sub denumirea de „Moşnegeii", şi se petrecea în duminica lăsatului secului, înainte de Postul Mare.

Cete de flăcăi, căsătoriţi mascați în „moşi" şi „babe" cu harapnice şi bâte, puneau stăpânire pe centrul satului şi făceau glume pe seama celor care ieşeau să-i privească. Aproape uitată, sărbătoarea este readusă la viaţă în anul 2005 de către meşterul popular Vasile Popovschi, care a confecţionat sute de măşti pentru a reînvia vechile tradiţii în satul Cenac.

Spre finalul sărbătorii , pe un rug mare, iarna este aruncată în foc (reprezentată de o babă de zăpadă, din paie). Astfel iarna este alungată iar primăvara primită cu braţele deschise.

În cadrul celei de-a 2-a ediţii a ,,Festivalului Măştilor" au participat patru colective artistice din ţară. Organizatorii promit continuitate şi speră să facă din acest Festival o carte de vizită a comunei Cenac, raionul Cimişlia.

Rodica Vlas, TV Cimişlia.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T