CăutareSr
25 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

ACUM critica autoritatile ca nu au modificat legislatia pentru a organiza sectii de votare suplimentare peste hotare

Diaspora moldoveneasca cere autoritatilor sa faciliteze participarea migrantilor la procesul decizional, prin adoptarea unei legi care ar permite votul la urne mobile si prin posta, a declarat vineri, 13 martie, in cadrul unei conferinte de presa la Chisinau Sergiu Raileanu, secretarul Asociatiei Comunitatilor Unite ale Moldovei (ACUM), transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 13 martie 2009, 17:50

2009-03-13/15:34/ Chisinau (IPN) „Ne pare foarte rau ca institutiile statului nu au incercat sa modifice legislatia pentru ca si emigrantii sa-si poata exprima votul sub o forma mult mai simpla. Noi suntem dispusi sa colaboram cu toate fortele politice care ne sustin, indiferent de coloratura politica, in speranta ca in viitor acestea vor lua atitudine si nu vor ignora rolul emigrantilor", a declarat secretarul ACUM.

Potrivit manifestului ACUM, votat la congresul ACUM de la Roma (7-8 martie), emigrantii mai cer sa li se asigure drept de calatorie in Uniunea Europeana fara vize, reducerea costurilor documentelor necesare pentru calatori, diminuarea taxelor consulare, dar si crearea oportunitatilor de investitii a castigurilor din strainatate in economia Moldovei.

„La fel, vom cere crearea unui minister pentru problemele migrantilor si copiilor acestora ramasi acasa, acceptarea unui reprezentant al diasporei ACUM cu drept nelimitat de expresie in Parlamentul R. Moldova", a declarat reprezentantul ACUM Stefan Florea. Potrivit acestuia, majoritatea emigrantilor moldoveni spun ca sunt gata sa se intoarca acasa, doar daca autoritatile le vor crea conditii decente de trai.

Primul Congres de formare a Comunison-ului (Parlamentului) Federativ al Diasporei Moldovei a fost organizat pe 7 si 8 martie. La Congres au participat circa 30 de lideri care reprezinta moldovenii si Moldova peste hotare.

Potrivit informatiilor de pe pagina electronica ACUM ( www.diasporamoldovei.org), asociatia a fost fondata pentru prima data in Marea Britanie, in august 2006, ca organizatie non-guvernamentala internationala ce are ca scop promovarea si dezvoltarea comunitara a moldovenilor de pretutindeni. In prezent, ACUM coordoneaza prin trei Centre de Suport al comunitatii din Londra, Bruxelles si Bucuresti. Actualmente, asociatia are deschise afilieri juridice in peste 12 state si parteneri pe toate continentele, si prin Comunison va sustine proiecte pentru unirea si conlucrarea diasporei in grupuri, asociatii si filiale ACUM pe tari.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T