CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Raport Nr.1, Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011: Studiu de caz nr. 1

NIT, Curier, 18 aprilie, 20:00 Autor: Sergiu Strungaru
Centrul pentru Jurnalism Independent, 19 mai 2011, 13:57

Postul cu acoperire naţională NIT, include în buletinul de ştiri din 18 aprilie un material care abordează problema „cadourilor electorale". Ştirea, cu durata de 3,35 minute, este evident părtinitoare, oferă informaţii dintr-o singură perspectivă, abundă în comentarii făcute de reporter, conţine caricaturi, imagini de arhivă, în scop denigrator.

"Alegerile municipale au transformat primăria capitalei într-un adevărat câmp al minunilor. In ajunul scrutinului Dorin Chirtoacă dăruieşte maşini poliţiştilor, împarte pungi cu mâncare pensionarilor şi donează sute de mii de lei tinerilor care au participat la protestele violente din 7 aprilie. Şi asta după ce 4 ani la rând de la primărie se auzea un singur mesaj "suntem săraci şi nu avem bani", anunţă prezentatoarea din studio, în timp ce pe ecran apare o caricatură ce-l înfăţişează pe Dorin Chirtoacă pe rol de prezentator al unei cunoscute emisiuni de la un post de televiziune din Rusia (Поле Чудес -Câmpul minunilor).

Din start, un telespectator avizat poate remarca nesepararea faptelor de opinie, prezentatoarea prezentând publicului propriile opinii sau opiniile autorilor, fapt ce contravine Codului deontologic al jurnalistului. În continuare, reporterul afirmă: „În pragul alegerilor Dorin Chirtoacă stoarce din răsputeri bugetul capitalei pentru a împărţi cadouri. Astăzi Dorin Chirtoacă a promis polițiștilor ca le va procura vestimentaţie nouă, dar şi maşini de 2 mln de lei".

După un scurt insert cu Dorin Chirtoacă, reporterul se produce pe rol de expert, comentând: „20 de automobile în comisariate şi atât. Nici un adaos la salariu, nici un premiu, nici un ajutor social pentru colaboratori. Motivul este acelaşi care a răsunat patru ani la rând - nu sunt bani. Însa când vine vorba de vandalii din 7 aprilie la primărie se întâmplă o minune. Chirtoacă găseşte resursele necesare pentru a împărţi pogromiştilor câte 10 mii de lei.

Un nou insert cu Chirtoacă este urmat de fotografii şi imagini din 7 aprilie 2009, care-l înfăţişează pe primarul de Chişinău în rândul protestatarilor, readucând astfel protestele violente în atenţia publicului. Aceste imagini şi formulările utilizate (pogromişti, vandali) sunt în măsură să promoveze indirect mesajul că liderul PL ar fi unul dintre organizatorii acţiunilor de la acea vreme.

Recompense pentru devastare şi participare la violenţe. Iar cei care au construit orașul şi l-au ridicat din ruini după cel de-al doilea război mondial au primit cate 100 de lei astăzi", îşi continuă reporterul propriul comentariu, abătându-se de la rigorile jurnalistice care stipulează clar că ştirile nu pot conţine comentariile reporterilor. Jurnalistul echivalează termenii pogromişti şi vandali cu termenul de victime, perpetuând opinia personală că persoanele care au beneficiat de indemnizaţii în calitate de victime ar fi cele care au participat direct la distrugerea sediilor Parlamentului şi al Preşedinţiei.

A doua parte a materialului se referă la alocaţiile pentru pensionari (100 de lei) oferite de Primărie cu prilejul sărbătorilor de Paşti. Textul este scris în aceeaşi cheie, de comentariu:
„Dorin Chirtoacă, meşter la acţiuni de spectacol, a intuit nemulţumirea pensionarilor şi a arătat ce poţi cumpăra cu 100 lei. Aici a pornit un scenariu rupt parcă din celebra emisiune Câmpul minunilor", afirmă autorul după care anunţă pe un ton grav - Cadoul în studio, urmat de aceeaşi expresie, în rusă, rostită de prezentatorul de la Поле Чудес (Leonid Iacubovici) după care urmează imagini derulate rapid în care Chirtoacă adună diverse produse alimentare pe birou, pe fundalul muzical al emisiunii respective.

În material sunt incluse şi părerile pensionarilor nemulţumiţi.

„Câţi chișinăuieni vor mai benefica până la alegeri de aceste minuni şi cadouri doar Chirtoacă ştie. Din ceea ce s-a întâmplat până acum s-a văzut că doar vandalii din 7 aprilie au avut de câştigat. Asta chiar a fost o minune. Cine in ziua de azi îţi oferă 10 mii de lei pentru participare la violenţele din 7 aprilie?", concluzionează reporterul într-un material care de fapt este mai mult un comentariu.

Abordarea respectivă încălcă prevederile Codului audiovizualului care spun că sensul realităţii nu poate fi deformat prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri (Art.7).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T