CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Raport Nr.1, Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011: Studiu de caz nr. 2

NIT, Curier, 29 aprilie, 20:00
Centrul pentru Jurnalism Independent, 19 mai 2011, 14:00

La 29 aprilie, NIT inserează în buletinul de ştiri de la 20:00 un material cu durata de 2,48 minute, făcut în baza unui interviu acordat de ex-ministrul justiţiei, ex-prim vicepreşedinte PLDM unui post de radio local. Materialul este tendenţios, prezintă informaţia dintr-o singură perspectivă, nu separă faptele de opinie şi recurge la montaj pentru a transmite telespectatorilor anumite mesaje.

„Constatare tristă pentru Moldova. Fostul ministru al justiţiei, Alexandru Tănase, care a părăsit recent PLDM, a declarat că liderul naţional este un hoţ care a venit la putere doar să-şi umple buzunarele" afirmă prezentatoarea în lead-ul ştirii.

În continuare, reporterul anunţă că „într-o emisiune radiofonică Tănase s-a arătat încântat de reformele pe care le-a realizat Saakaşvili în Georgia în ultimii ani, întrebat de ce la noi nu se procedează la fel, fostul lider a spus tranșant „pentru ca la noi liderul naţional este un hoţ"(s.n.)".

Totuşi, din insertul care urmează, vedem că Tănase nu a afirmat direct ceea ce pretinde reporterul.

Alexandru Tănase: „Şi pentru că noi am fi avut nevoie în Moldova de ceva similar, când în fruntea ţării liderul naţional nu ar fi hoţ, şi nu ar fi venit la putere ca să-şi umple buzunarele cu bani. Şi atunci să vedeţi că şi aici în jumătate de ani este posibil ce au făcut georgienii. Nu este nimic complicat, dar atunci când şeful vinde funcţii, şi cel care cumpără funcţii el ce face, pentru ce dă banul, îi scoate de pe alţii şi-i transmite mai apoi şefului. Bineînţeles că un asemenea sistem nu are cum să-ţi dea ţie rezultate georgiene".

Or, în condiţiile în care sursa citată lasă să se înţeleagă anumite lucruri, dar nu face afirmaţii clare cu privire la acestea, reporterul ar fi trebuit să-l citeze fidel, fără a interpreta cele spuse.

Tendenţiozitatea transpare din selectarea pasajelor care au fost incluse în ştire, dar şi din imaginile utilizate. „Această dezvăluire a tulburat opinia publică şi în special a descurajat susţinătorii actualei alianţe. Pe forumuri şi în reţelele de socializare oamenii spun că alegătorii au fost înşelaţi cu promisiuni, iar astăzi liderii alianţei fac spectacol. În timp ce ţara se duce de râpă ei îşi umplu buzunarele cu bani. Trista constatare pentru Republica Moldova. Si atunci ce facem?" se întreabă reporterul, după care pe parcursul a 50 de secunde sunt reluate declaraţiile lui Tănase, pe un fundal muzical trist.

Imaginile care îi înfăţişează pe liderii AIE Filat, Urechean, Lupu, Ghimpu, Plahotniuc, Diacov alternează cu imagini ale unor oameni care cerşesc în stradă, oameni sărmani. Astfel, se încalcă principiile jurnalistice potrivit cărora ştirile nu ar trebui să conţină opinii ale autorilor, dar nici nu ar trebui să recurgă la tertipuri de montaj pentru a deforma realitatea (Art. 7, Codul audiovizualului).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T