CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PSD propune sa dam Transnistria in arenda Rusiei

Partidul Social Democrat (PSD) a lansat vineri, 20 martie, propriul proiect de reglementare a conflictului, care prevede ca Transnistria sa fie transmisa in arenda Federatiei Ruse pe un termen de 30 de ani, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 20 martie 2009, 18:30

2009-03-20/16:30/ Chisinau (IPN) Teritoriul din stanga Nistrului si toate bunurile ar urma sa fie date in arenda in urma unui acord dintre R. Moldova si Federatia Rusa. „Principala greseala comisa in anii care s-au scurs de la conflictul de pe Nistru, este ca regiunea transnistreana intotdeauna a fost tratata ca subiect al negocierilor. In opinia noastra, trebuie sa o transformam din subiect in obiectul discutiilor si negocierile respective trebuie purtate intre R. Moldova si Federatia Rusa", a declarat presedintele PSD, Dumitru Braghis, la prezentarea proiectului.

Transnistria ar urma sa treaca temporar sub jurisdictia Federatiei Ruse si sa fie dirijata de legile ruse. Totodata, in regiune ar trebui sa functioneze in paralel si unele organe statale ale R. Moldova, cetatenii ar avea obligatoriu dubla cetatenie, iar limbile oficiale ar fi rusa si moldoveneasca in baza grafiei latine. Moldova ar ramane in CSI si ar continua, in acelasi timp, eforturile de integrare in UE. „In aceasta perioada, Federatia Rusa impreuna cu R. Moldova trebuie sa faca tot posibilul sa pregateasca cetatenii din stanga Nistrului sa accepte reunificarea tarii si peste 30 de ani sa avem posibilitatea sa aprobam in Parlamentul R. Moldova decizia asupra statutului Transnistriei in componenta R. Moldova", a explicat Braghis.

Proiectul prevede si o plata pentru concesiune. Rusia ar trebui sa ofere R. Moldova 100 mlrd de ruble (circa 3 mlrd dolari SUA) si sa investeasca alte 100 mlrd ruble in dezvoltarea regiunii transnistrene. De asemenea, Rusia ar trebui sa anuleze toate datoriile R. Moldova, inclusiv ale regiunii transnistrene, sa contribuie la anularea datoriilor Cluburilor de la Paris si de la Londra, sa ofere R. Moldova gaze naturale si energie electrica in conditii preferentiale, sa asigure libera circulatie a cetatenilor moldoveni si a marfurilor. Potrivit PSD, acordul nu va absolvi Rusia de angajamentul asumat la Summit-ul OSCE de la Istanbul - retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova. In schimb, Federatia Rusa ar putea sa-si apere cetatenii din regiune, asa cum si-a dorit dintotdeauna, isi va intensifica relatiile economice cu R. Moldova, iar agentii economici rusi vor putea sa participe la activitati comune in regiune.

Dumitru Braghis a mentionat ca in practica internationala au mai existat cazuri de concesiune: Hong Kong-ul a fost transmis Imperiului Britanic, Cuba a transmis SUA zona Guantanamo, URSS a transmis pentru 50 de ani o parte din teritoriul sau Finlandei.

Analistii politici califica initiativa PSD drept o actiune pur electorala. „Propunerea care a facut-o Braghis iese din contextul legal, din contextul de dezbateri, de discutii a posibilitatilor si, in forma in care a fost prezentata, ea va muri inca pana la alegeri. Nu exista similitudini intre cazul Hong Kong si conflictul transnistrean, iar clasa politica nu este gata sa accepte astazi nici ca idee un astfel de proiect, a declarat pentru Info-Prim Neo Viorel Cibotaru, director de programe la Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Vasile Botnaru, seful biroului Radio Europa Libera de la Chisinau, crede ca „astfel de idei ingenioase sunt necesare pentru ca sa trezeasca la viata politicienii, care sunt ca niste mastodonti care se misca foarte greu". „Asemenea proiecte sunt necesare pentru ca sa inteleaga si lumea, si politicieni ca, poate, decat sa pierzi irecuperabil teritoriul transnistrean, e bine sa faci o cedare radicala. In reglementarea transnistreana a venit demult timpul unor solutii absolut neasteptate, din care sa nu se vada numai castigurile politice, dar si niste castiguri economice", sustine Vasile Botnaru.

Actualmente, autoritatile R. Moldova pledeaza pentru o solutionare a conflictului transnistrean, in baza principiului integritatii, independentei si suveranitatii R. Moldova, in formatul de negocieri 5+2, care include R. Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE si observatori din partea Uniunii Europene si Statelor Unite.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T