CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Mass-media continua sa faca partizanat politic, atesta CIJ si API

Mass-media continua sa faca partizanat politic, este concluzia celui de-al patrulea raport de monitorizare a modului in care este reflectata campania electorala de catre 24 de mijloace de informare in masa din R. Moldova.
Info-Prim Neo, 26 martie 2009, 18:02

2009-03-26/12:48/ Chisinau (IPN) Raportul a fost lansat joi, 26 martie, la agentia Info-Prim Neo de catre Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si Asociatia Presei Independente (API), in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009.

Cele 24 de institutii media au fost monitorizate in perioada 12 - 18 martie 2009. „Datele monitorizarii confirma tendintele inregistrate pe parcursul perioadelor precedente de monitorizare", a declarat Nadine Gogu, director interimar al CIJ. „Jurnalistii de la majoritatea mass-media, prin reflectarea diferitelor evenimente, defavorizeaza sau favorizeaza anumiti candidati electorali. Concurentii electorali nu au acces egal la mass-media si in acest fel este incalcat dreptul publicului de a avea acces la informatie echidistanta si impartiala. De asemenea, unii jurnalisti manipuleaza informatia, scot din context anumite declaratii, le interpreteaza si distorsioneaza faptele", a precizat Nadine Gogu.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a spus ca „limbajul utilizat de unele institutii media in aceasta perioada este exagerat de critic, nu intotdeauna argumentat si deseori defaimator in adresa concurentilor electorali pe care nu ii sustin, ceea ce poate eroda increderea publicului si influenta negativ mersul campaniei electorale".

Expertii nu au atestat schimbari majore in modul de reflectare a campaniei electorale de catre mass-media audiovizuale supuse monitorizarii. „Posturile care faceau partizanat politic in favoarea unuia sau altui partid au continuat sa faca acest lucru. Posturile care distorsionau informatia si discreditau cu buna stiinta unele partide de opozitie au continuat sa o faca. Posturile publice cu acoperire nationala si-au mentinut politica de asistare a partidului de guvernamant de a se mentine la putere", a mentionat expertul CIJ, Nicolae Negru.

Si presa scrisa continua sa reflecte campania electorala din doua perspective diferite motivate de simpatiile si antipatiile editorilor. De asemenea, in aceasta perioada se atesta o micsorare a numarului de stiri cu subiect electoral si aparitia tot mai multor articole de opinie, inclusiv scrisori si apeluri publice.

Raportul a fost elaborat in cadrul proiectului „Monitorizarea mass-media in campania electorala pentru alegerile parlamentare 2009", sustinut financiar de catre Reprezentanta in Moldova a Fundatiei Eurasia, cu resursele Agentiei Suedeze pentru Cooperare si Dezvoltare Internationala (Sida/Asdi) si Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din R. Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului R. Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. Coalitia 2009 intruneste peste 70 de organizatii neguvernamentale.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T