CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PPNT se retrage din cursa electorala

Partidul politic „Pentru Neam si Tara" (PPNT) a anuntat joi, 26 martie, ca se retrage din cursa electorala in favoarea partidului Alianta „Moldova Noastra" (AMN), transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 26 martie 2009, 18:04

2009-03-26/11:09/ Chisinau (IPN) Presedintele PPNT, Nicolae Utica, a comunicat intr-o conferinta de presa ca decizia a fost luata la sedinta extraordinara a Consiliului Politic National al PPNT din 25 martie. „Consideram ca aceasta optiune corespunde atat intereselor partidului nostru, cat si intereselor nationale ale R. Moldova de consolidare a polului democratic din actuala campanie electorala. AMN este la momentul actual prinicipalul partid politic - gropar al actualei guvernari comuniste si a demonstrat ca-si respecta cu strictete angajamentele, iar programele si platformele noastre electorale au multiple tangente si ne asigura promovarea obiectivelor politice", a declarat Nicolae Utica.

PPNT a indemnat membrii si sustinatorii sai sa voteze pentru AMN la scrutinul din 5 aprilie. De asemenea, formatiunea a recomandat si celorlalte partide mici, cu sanse minime de a accede in Parlament, precum si candidatilor independenti sa-i urmeze exemplul.

Liderul PPNT sustine ca formatiunea nu a negociat cu AMN nici un loc pe lista electorala si nici o functie in viitorul Guvern. In schimb, formatiunea a obtinut sprijinul AMN pentru cateva directii prioritare din programul electoral al PPNT, cum ar fi: lupta impotriva coruptiei, respectarea drepturilor omului, salarizarea decenta a populatiei, redresarea agriculturii etc.

Totodata, PPNT a declarat ca va ramane ca formatiune politica independenta si isi va continua activitatea dupa campania electorala.

Partidul a cheltuit in actuala campanie electorala 34 mii de lei.

Miscarea Social-Politica „Pentru Neam si Tara" a fost constituita la 5 mai 2007. La 21 ianuarie 2009 , formatiunea a fost reinregistrata ca si Partidul politic „Pentru Neam si Tara". Se declara de orientare social-liberala si sustine ca are 5600 de membri.

2009-03-26/15:23/ Editorialisti indeamna publicul sa voteze pentru cele 3 partide democratice cu sanse sa intre in viitorul parlament

Chisinau (IPN) Directori de institutii media si editorialisti cheama Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat si Alianta Moldova Noastra sa fie mai active si mai unite in aceasta ultima saptamana de campanie. Joi, 26 martie, ei au declarat la o conferinta de presa ca „cei hotarati sa voteze si indecisii asteapta un mesaj comun de unitate si coeziune electorala si post-electorala dat de cele trei partide", transmite Info-Prim Neo.

„Noi niciodata nu am facut un secret din faptul ca suntem adeptii jurnalismului militant si astazi, in conditiile politice, geopolitice din R. Moldova a o face pe echidistantul si impartialul mi se pare cel putin o forma de lasitate profesionala", a declarat directorul ziarului „Timpul", Constantin Tanase. „Am vedere jurnalistii care comenteaza fenomenul politic. Fereasca Dumnezeu sa ma fi referit la reporteri, la cei care fac stiri. Este transant despartita opinia de stire", a precizat editorialistul.

Directorul holdingului „Euronova Media Grup" si presedinte al Uniuni Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu, a spus ca „doua poluri distincte s-au prefigurat pe ultimul segment al campaniei: polul comunist al dezmatului continuu si al saraciei si polul democratic al partidelor liberale, care inseamna schimbarea de esenta spre bine". „Mesajul nostru este unul politic, dar unul care tine de viitor si noi, ca jurnalisti, vrem sa dam un semnal si partidelor, dar si societatii, ca dorim dupa 5 aprilie o societate normala unde democratia sa nu fie mimata, iar toata presa sa functioneze in conditii egale", a spus presedintele Uniuni Jurnalistilor.

„Conform tuturor estimarilor, trei partide democratice vor prelua puterea in RM, fapt care ne face pe noi, ziaristii, sa privim cu responsabilitate la acest act", a spus directorul „Jurnal de Chisinau", Val Butnaru. „Dupa 5 aprilie, Jurnal de Chisinau va fi primul care va trece in opozitie fata de noua guvernare", a mai adaugat Val Butnaru, sustinut imediat de ceilalti vorbitori care au dat asigurari ca vor „ajuta noua guvernare sa scape de corupti si incompetenti".

„Pe parcursul ultimilor 8 ani nu numai noi, radiodifuzorii, dar si ascultatorii au simtit ce inseamna un Consiliu Coordonator al Audiovizualului in serviciul comunistilor. Daca pana la 4 aprilie 2005, mai erau medii democratice care promovau valorile nationale, atunci in ultimii patru ani, acestea au disparut. Am in vedere Antena C si Euro TV", a declarat directorul Radio „Vocea Basarabiei", Veaceslav Tabuleac.

Potrivit unui sondaj de opinie, facut public la 24 martie, in viitorul parlament vor intra, in afara de Partidul Comunistilor, trei partide democratice: Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat si Alianta Moldova Noastra. „Nici un vot partidelor mici si candidatilor independenti, pentru ca orice vot va costa cat un bot de aur", a mai spus editorialistul Constantin Tanase.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T