CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Liberal-Democratii propune partidelor politice semnarea unui apel asupra prezentei armatei ruse

Partidul Liberal-Democrat (PLDM) propune partidelor politice din R. Moldova semnarea unui apel adresat participantilor la reuniunea Consiliului Ministerial OSCE, preconizata pentru 4-5 decembrie la Helsinki.
Info-Prim Neo, 19 noiembrie 2008, 17:35

Chisinau (IPN) Partidul Liberal-Democrat (PLDM) propune partidelor politice din R. Moldova semnarea unui apel adresat participantilor la reuniunea Consiliului Ministerial OSCE, preconizata pentru 4-5 decembrie la Helsinki. PLDM propune ca partidele sa sensibilizeze inaltul for al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa asupra prezentei militare a Federatiei Ruse in Moldova si sa-i solicite sa reia discutiile pe aceasta tema. Declaratii in acest sens au facut liderii PLDM miercuri, 19 noiembrie, in cadrul unei conferinte de presa la Agentia Info-Prim Neo.

Prezenta militara rusa pe teritoriul R. Moldova este cea mai mare problema a tarii noastre ce nu-i permite sa se realizeze ca stat democratic si european, se spune in apelul redactat de PLDM si adresat Consiliului Ministerial OSCE. „Evenimentele ce au avut loc in aceasta vara in Caucaz au demonstrat ca fortele militare ruse, dislocate in zonele de conflict contrar vointei statelor respective, sunt, mai degraba, purtatoare de instabilitate", opineaza liderii PLDM.

Intrebat cum poate fi convins premierul rus Vladimir Putin sa retraga armata, presedintele PLDM, Vlad Filat, a spus „nu noi suntem cei care vom reusi sa-l convingem pe Putin sa-si convinga la randul sau generalii. Acest lucru revine tuturor actorilor implicati in acest sens". Referindu-se la sondajele de opinie care demonstreaza un interes scazut al cetatenilor din dreapta Nistrului pentru ca populatia din regiunea transnistreana sa se implice in procesul electoral din tara si, in general, fata de chestiunea transnistreana, Vlad Filat a declarat: „In relatarile de la televiziunea nationala aceasta problema cu siguranta urma sa fie prezentata intr-un anumit fel si societatea urma sa fie informata". „Eu consider ca este o problema de interes national. Partidele parlamentare si-au expus expus punctul de vedere asupra prioritizarii acestei probleme", a spus politicianul.

Referindu-se la aspectul legal al stationarii trupelor ruse pe teritoriul R- Moldova, prim-vicepresedintele PLDM, juristul Alexandru Tanase, a reamintit ca insasi constitutia moldoveneasca nu permite aflarea oricaror armate in interiorul tarii. „Aceasta este prima premisa de la care trebuie sa pornim. Regimul separatist de la Tiraspol nu este o entitate distincta care functioneaza autonom. Fara sustinerea politica, militara si financiara din partea autoritatilor Federatiei Ruse este evident ca sansele R. Moldova de a solutiona pe cale pasnica diferendul transnistrean ar creste semnificativ".

Tanase adauga la lista de documente, care constata ilegalitatea prezentei militare moscovite, legea cu privire la principiile de reglementare a situatiei din Transnistria votata unanim de Parlament in vara lui 2005. De asemenea, exista si documente internationale, cum ar fi decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului in cazul Ilascu care stabileste expres ilegalitatea prezentei militare a Rusiei a isi mentine armata.

Vicepresedintele PLDM, Mihai Godea, a spus ca actiunea partidului vine sa atentioneze repetat ca Rusia are obligatii si angajamente internationale asumate la summitul OSCE de la Istanbul, „iar cancelariile occidentale trebuie sa-si intensifice demersurile pe langa factorii de decizie din Rusia pentru ca astia sa reia retragerea armatei si munitiilor din Transnistria". In 1999, la Istanbul, Rusia a spus ca-si va retrage armata din R. Moldova, dar nu s-a tinut de cuvant, invocand interdictia autoritatilor tiraspolene.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T