CăutareSr
20 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moldova este invitată să-şi împărtăşească experienţa cu "ţările primăverii arabe"

Pe parcursul ultimilor 20 de ani R. Moldova a trecut prin mai multe schimbări esenţiale, iar autorităţile, comunitatea de afaceri şi societatea civilă ar putea împărtăşi această experienţă cu "ţările primăverii arabe", unde au avut loc recent schimbări similare - Egipt, Tunisia şi Maroc, susţine directorul pe comunicare la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Jonathan Charles.
INFOTAG, 6 iulie 2011, 10:39

În cadrul unei întrevederi cu jurnaliştii, Jonathan Charles a declarat că în timpul vizitei sale la Chişinău va avea o serie de întrevederi cu autorităţile R. Moldova, la care se va discuta despre extinderea BERD către ţările din regiunea de sud a Mării Mediteraneene şi despre posibilitatea unui schimb de experienţă cu aceste ţări.

În acelaşi timp, Jonathan Charles a accentuat faptul că acest lucru nu înseamnă "reducerea investiţiilor şi asistenţei acordate de BERD către R. Moldova".

"BERD dispune de resurse financiare suficiente pentru a ajuta Moldova, precum şi alte ţări care au nevoie de ajutor", a spus oficialul de la BERD.

Întrebat de corespondentul INFOTAG dacă se preconizează organizarea unor vizite la nivel înalt pentru facilitarea schimbului de experienţă, Jonathan Charles a spus că pentru anul viitor este planificată organizarea unui "forum al tranziţiei", la care vor fi invitaţi oficiali din mai multe state membre ale BERD, precum şi din statele care doresc să adere la această organizaţie, pentru a discuta şi a face un schimb de experienţă.

"Cred că fiecare din cele 29 de state membre ale BERD vor avea ceva de spus unor asemenea state ca Tunisia, Egipt sau Maroc", a spus Jonathan Charles.

"În cazul R. Moldova, dorim să identificăm 2-3 proiecte care au fost implementate cu succes în perioada de tranziţie şi să le prezentăm drept exemplu pentru ţările din regiunea de sud a Mării Mediteraneene. De asemenea, vom aduce şi exemple unde procesul de tranziţie a fost mai dificil, pentru ca autorităţile şi populaţia din aceste ţări să ştie cu ce provocări se pot confrunta", a spus Jothana Charleas.

La rândul său, şeful oficiului BERD în Moldova, Libor Krkoska, a spus că microfinanţarea şi eficienţa energetică sunt două domenii în care specialiştii din Moldova ar putea să-şi împărtăşească experienţa şi cunoştinţele cu statele din regiunea de sud a Mării Mediteraneene.

Moldova este membru al BERD din anul 1992. Până în prezent Moldova a beneficiat de asistenţă din partea BERD în sumă de peste 500 mil. euro. Egipt şi Maroc sunt acţionari ai BERD, dar până în prezent nu au beneficiat de asistenţă din partea acestei organizaţii. Tunisia nu este membru al BERD.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T