CăutareSr
2 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Asistenţa UE depinde de cum Moldova va promova reformele, preşedintele Consiliului European

Uniunea Europeană este pregătită să acorde în continuare sprijin Republicii Moldova în vederea implementării reformelor, dacă Moldova va demonstra că accelerează parcursul acestora. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, miercuri, 6 iulie, la o conferinţă de presă susţinută la Chişinău după întrevederea cu premierul Vlad Filat.
Info-Prim Neo, 7 iulie 2011, 10:51

„Cu cât mai mult acţionează Moldova pentru a implementa reformele, cu atât mai mult poate face UE pentru a sprijini şi a asista aceste procese. Acest lucru se referă la domeniile care pot să contribuie la consolidarea proceselor democratice din Moldova. Este vorba de lupta împotriva corupţiei şi reforma justiţiei, reforme care sunt foarte importante. Dar mai este vorba şi de implementarea Legii antidiscriminare, cât şi procedura iniţierii Acordului Comprehensiv de Liber Schimb", a declarat oficialul european.

Herman Van Rompuy a subliniat, totodată, că stabilitatea politică a Republicii Moldova este de importanţă majoră pentru ca UE. „Alegerile locale au demonstrat că există un sprijin vast pentru procesul de reforme şi pentru vocaţia Republicii Moldova. Activitatea şi accesul pentru procesul de asociere se desfăşoară de o manieră pozitivă şi cu multă energie. Găsind o soluţie pentru problema ce ţine de demarcarea frontierelor cu Ucraina pe segmentul Palanca a-ţi demonstrat angajamentele ferme în acest context", a menţionat preşedintele Consiliului European.

Herman Van Rompuy a afirmat că UE a început deja să îşi onoreze obligaţiunile de a transfera Republicii Moldova 550 de milioane de euro asistenţă în perioada anilor 2011- 2013. „ Adiţional, Republica Moldova va primi o parte de asistenţă în contextul politicii de vecinătate. Noi suntem pregătiţi să vă acordăm asistenţă în procesul de reformare a sistemului judiciar şi a organelor de ocrotire a normelor de drept, asistenţă care se va cifra la 50 de milioane euro. Parteneriatul Estic, de asemenea, serveşte drept cadru regional pentru implementarea reformelor economice şi politice", a spus preşedintele Consiliului European.

Totodată, Herman Van Rompuy şi-a exprimat speranţa că la runda de consultări în formatul 5+2 privind reglementarea problemei transnistrene, care va avea loc în septembrie la Moscova, se va găsi soluţia aşteptată pentru relansarea negocierilor oficiale. „Formatul 5+2 este unicul capabil să vină cu o soluţie viabilă. Din acest motiv acest format urmează să fie respectat. Republica Moldova şi cetăţenii Republicii Moldova merită să fie dusă la bun sfârşit această dispută care a divizat ţara de multă vreme", a adăugat oficialul european.

Herman Van Rompuy a venit în Republica Moldova la invitaţia premierului Vlad Filat. Oficialul european a avut întâlniri şi cu preşedintele interimar, Marian Lupu, precum şi cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T