CăutareSr
2 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Comisia Europeană va ajuta Moldova să implementeze reformele în domeniul transportului

Moldova este un partener important pentru Uniunea Europeană în domeniul transportului şi trebuie ajutată să implementeze reforme, consideră vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru transport, Siim Kallas, şi comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Stefan Fule.
INFOTAG, 8 iulie 2011, 17:21

Potrivit unui comunicat al CE, ei au menţionat că "Uniunea Europeană intenţionează să unească infrastructura de reţea a vecinilor din Est, apropiindu-i de Europa, atât din perspectivă economică, cât şi din perspectivă politică".

Susţinerea constă în aceea că aceste ţări trebuie să se adapteze treptat la standardele UE în domeniul securităţii internaţionale a transportului rutier, aerian şi maritim. Bazîndu-se pe propria experienţă, UE va ajuta ţările vecine în implementarea reformelor în domeniul transportului.

"Suntem gata să dezvoltăm relaţii mai strânse cu ţările care sunt dispuse să activeze în acest sens. Dorim să integrăm toate ţările care se mărginesc cu frontiera UE la sud şi în est într-o zonă comună de aviaţie mai largă şi, de asemenea, să le sprijinim în modernizarea sistemelor de gestionare ale traficului aerian al lor. Acest fapt va asigura mai multe oportunităţi de business pentru operatori şi mai multe opţiuni pentru pasageri. Împreună cu Moldova am lansat negocieri asupra unui Acord de transport aerian, care ar trebui să contribuie la realizarea acestei integrări, astfel încât se ne putem aştepta la mai multe zboruri pe săptămână între Chişinău şi capitalele europene, sosirea la ore mai convenabile şi cu bilete la preţ redus", consideră reprezentanţii UE.

În sectorul feroviar ei propun ca material rulant să fie compatibil cu ecartamentul european.

"Moldova şi vecinii săi regionali joacă un rol important în coridorul de tranzit pentru bunurile care circulă între Asia şi Europa şi reprezintă ei înşişi o piaţă de desfacere semnificativă. Cu ajutorul unor legături de infrastructură mai bune şi extindere a Reţelei de Transport Trans-Europene (TEN-T) există un potenţial solid pentru dezvoltarea comerţului bilateral dintre acestea şi statele membre ale UE", consideră oficialii europeni.

Ei au menţionat că UE a finanţat deja proiecte de reabilitare a drumurilor în Moldova şi intenţionează să conlucreze mai mult.

Comisia Europeană implementează noul Plan de Acţiune în cadrul Politicii de Vecinătate în Domeniul Transporturi, pentru a consolida legăturile în ceea ce ţine de transporturi cu regiunile vecine din estul şi sudul UE. Planul propune mai mult de 20 de măsuri concrete, pe termen scurt şi pe termen lung, pentru a face rapoartele în transport mai omogene, mai sigure şi mai fiabile. Planul CE urmează să fie prezentat Consiliului Europei şi Parlamentului European.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T