CăutareSr
25 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Revenirea PCRM la guvernare ar fi dificilă, ambasador SUA

Reîntoarcerea Partidului Comuniştilor (PCRM) la guvernare ar fi „foarte dificilă” din cauza că în ultimii doi ani în Republica Moldova s-au făcut progrese, în special, în domeniile libertăţii presei şi libertăţii de exprimare, a spus Asif Chaudhry, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în cadrul ultimei şedinţe a Clubului de Presă de la Chişinău. Ambasadorul a răspuns astfel rugat să se dea cu părerea dacă revenirea PCRM ar fi posibilă şi dacă aceasta ar prezenta anumite pericole.
Info-Prim Neo, 19 iulie 2011, 09:44

„De fiecare dată când mă întâlnesc cu conducerea Partidului Comuniştilor spun un lucru: „Indiferent de faptul dacă se află la guvernare sau în opoziţie, ceea ce vrem să împărtăşească ei este democraţia, libertatea, libertatea mass-media, libertăţile individuale ale omului" pentru că doar aceste lucruri pot fi susţinute de Statele Unite ale Americii". Un lucru important care a avut motive de îngrijorare pentru mine a fost libertatea mass-media şi libertatea exprimării. În primul rând, cred că anume în aceste domenii s-au făcut progrese
în ultimi doi ani şi de aceasta cred că o reîntoarcere ar fi foarte dificilă", a spus ambasadorul american.

Potrivit lui, un exemplu elocvent în acest sens este postul public de televiziune „Moldova 1". „Dacă programele de ştiri şi alte emisiuni ale postului „Moldova 1" s-ar face acum aşa cum s-au făcut înainte, ar fi un lucru foarte rău. Şi dacă Partidul Comuniştilor sau un oricare alt partid care se află acum la guvernare sau ar putea să fie la guvernare pe viitor, ar încerca să influenţeze mas-media, i-ar spune ce să facă, cu siguranţă acesta ar fi un regres. Dacă s-ar face ceva care să limiteze aceste libertăţi, cu siguranţă va fi un proces negativ. Respectiv, decizia urmează să fie luată de conducerea fiecărui partid în parte, inclusiv Partidul Comuniştilor. În cazul lor, dacă ar reveni ei la putere, ce vor face ei cu aceste libertăţi? Şi de aceea, de fiecare le spun că rolul lor atât din opoziţie, cât şi la guvernare, dacă se reîntorc, este să respecte voinţa şi doleanţele oamenilor şi să le garanteze acele libertăţi", a precizat Asif Chaudhry.

Ambasadorul american a menţionat şi rolul aparte al mass-media în promovarea reformelor justiţiei şi organelor de drept. „Aş putea să menţionez câteva lucruri pozitive care s-au întâmplat în ultimii doi ani. Şi Guvernul Statelor Unite a fost implicat în susţinerea mai multor din aceste activităţi pozitive. Dar în linii mari, ceea ce am observat în discuţii cu oamenii în stradă, dar şi cu prieteni, este că acum este mult mai puţină frică faţă de poliţie, în comparaţie cu anii trecuţi. Şi faptul că a fost scris un plan de reformare a ministerului de interne şi a întregului sistem al organelor de drept, un plan care a fost făcut public. Lucrul pozitiv este că acum atât partenerii externi, cât oamenii din această ţară pot cere implementarea acestor schimbări. Reformele pot avea succes doar cu condiţia că două elemente ale societăţii îşi unesc eforturile pentru a cere şi asigura transparenţa şi implementarea reformelor. Aceste două componente sunt oamenii şi mass-media", a declarat în cadrul ultimei şedinţe a Clublui de Presă de la Cişinău, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T