CăutareSr
20 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Emiterea autorizaţiilor de comerţ revine în gestionarea autorităţilor locale

Emiterea autorizaţiilor de comerţ revine în gestionarea autorităţilor publice locale de primul nivel, potrivit unui amendament adoptat joi în primă lectură de Parlament.
INFOTAG, 22 iulie 2011, 11:22

Vicepreşedintele Comisiei parlamentare, economie, buget şi finanţe, Vadim Cojocaru, a anunţat în şedinţa Parlamentului că "anul trecut administraţiile locale au fost lipsite de acest drept".

"La 23 septembrie 2010 Legislativul a adoptat Legea privind comerţul interior, iar autorităţile locale de primul nivel au fost lipsite de dreptul de a autoriza agenţii economici şi comercianţii din raza lor teritorială. Atunci Parlamentul a comis o greşeală, pentru că prin acea acţiune a redus autonomia administraţiilor locale", a spus el.

Potrivit lui, legea de anul trecut a obligat agenţii economici să facă un drum în plus la autorităţile raionale, în loc să obţină autorizarea în localitatea unde activează.

"Cheltuielile şi volumul de muncă a funcţionarilor din raioane a crescut semnificativ din cauza legii din 2010. Totodată, a fost ruptă legătura dintre sectorul privat şi autorităţi, căci anume datorită acestui tip de parteneriate sunt realizate tot felul de proiecte în sate şi oraşe. Administraţiile locale au fost dezamăgite de guvernare care, pe de o parte, promite descentralizarea puterii, iar pe de altă parte o centralizează", susţine unul din autorii amendamentului, deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă.

Parlamentarii au acceptat în unanimitate să repună în drepturi autorităţile locale de primul nivel.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T