CăutareSr
2 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ministerul Economiei afirmă că exportatorii moldoveni sunt pregătiţi pentru comerţul liber cu UE

"Majorarea constantă a cotelor acordate R. Moldova de către UE pentru exportul produsele pe piaţa europeană demonstrează pregătirea exportatorilor moldoveni pentru implementarea Acordului de comerţ liber cu UE", a declarat vice-ministrul Economiei, Octavian Calmîc, comentând datele valorificării contingentelor tarifare acordate de UE în perioada 1 ianuarie - 21 iulie 2011.
INFOTAG, 22 iulie 2011, 11:31

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Calmîc susţine că, deşi cotele sunt în permanentă creştere, agenţii economici reuşesc să-şi exporte produsele pe piaţa UE mult înaintea termenelor stabilite.

"Acest fapt demonstrează potenţialul de export în creşterea economiei R. Moldova, ce va fi realizat la maxim din momentul aplicării regimului Zonei de Liber Schimb cu UE", a spus viceministrul.

Potrivit lui, în perioada de referinţă, în cadrul Preferinţelor Comerciale Autonome, au fost eliberate 777 de autorizaţii de export pentru produsele cotate.

Conform statisticii, exportatorii de vinuri au livrat pe piaţa europeană 62 mii hl sau 41,3% din cota acordată de către UE - 150 mii hl.

Exportul de orz a fost valorificat în proporţie de 72 % sau 25, 2 mii tone din cele 35 mii tone cotate. Pentru porumb cota acordată a fost valorificată în totalitate (30 mii tone), iar exportul de grâu a constituit 35,4 mii tone din cele 40 mii tone oferite R. Moldova de către UE.

UE a prelungit termenul Preferinţelor Comerciale Autonome pentru R. Moldova până în 2015, anterior acesta fiind fixat până în 2012. Mai mult ca atât, pentru susţinerea producătorilor vinicoli din Moldova, UE a majorat în 2011 contigentul tarifar pentru vinuri moldoveneşti cu 80% şi a atins nivelul de 1,5 mil. decalitri. Potrivit Ministerului Economiei, această cifră ar putea atinge nivelul de 2,4 mil. decalitri în 2015.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
jedisimpson, 22 iulie 2011, 20:21
Iata asa mai zis si eu raport de activitate. Rezultate concrete la solutiile emise anterior. Daca ar lucra fiecare ministru in acest fel pana acum nu am fi ajuns la un asa dezastru.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T