CăutareSr
2 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Dirk Schuebel susţine că bugetul politicii europene de vecinătate poate să crească cu 40%

Bugetul Politicii Europene de Vecinătate pentru perioada 2014-2020 ar putea să crească cu 40%. Anunţul a fost făcut luni, într-o conferinţă de presă, de către şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel.
INFOTAG, 25 iulie 2011, 17:21

El a menţionat că propunerea de majorare a bugetului a fost lansată de către Comisia Europeană, urmând ca statele membre să ia decizia finală.

"Noutate bună este că bugetul pentru Politica Europeană de Vecinătate ar putea fi de 16,1 miliarde de euro, ceea ce este cu 40% mai mult decât suportul oferit în perioada precedentă. Asistenţa financiară va fi acordată după principiul mai mult pentru mai mult. Va exista mai multă flexibilitate în oferirea sprijinului, precum şi stimulente pentru performanţe bune. Banii sunt destinaţi promovării reformelor social-politice şi economice, sprijinirea standardelor şi politicilor de apropiere de UE, sporirea contactelor de la om la om etc.", a spus Schuebel.

Ambasadorul a amintit că săptămâna trecută la Bruxelles a fost prezentat programul de asistenţă pentru Moldova în 2011.

"Suportul bugetar pentru Moldova va constitui 78,6 mil. euro. Acesta este destinat sectorului energetic (42,6 mil. euro), consolidării capacităţilor instituţionale (14,6 mil. euro), măsurilor de consolidare a încrederii pe cele două maluri ale Nistrului (12 mil. euro), precum şi reformării justiţiei (10 mil. euro). Suportul pentru justiţie nu trebuie confundat cu cele 50 mil. euro promise pentru sectorul justiţiei pentru anul 2012", a specificat Schuebel.

Potrivit lui, experţii moldoveni, care susţin că regiunea transnistreană beneficiază de suport fără de a îndeplini anumite condiţii, nu au dreptate.

"Avem condiţii similare de acordare a suportului financiar pentru toţi beneficiarii. Din ceea ce am văzut, banii acordaţi de noi pentru proiecte în Transnistria au fost utilizaţi conform destinaţiei", a subliniat el.

Şeful delegaţiei UE susţine că cele 78,6 mil. euro "nu reflectă ajutorul total de care va beneficia R. Moldova pe parcursul anului curent".

"Pentru Parteneriatul Estic în perioada 2011-2013 au fost acordaţi 1,24 mlrd. euro. Moldova ar putea beneficia de încă 60-80 mil. euro. Totodată, în cadrul programului bilateral pentru anul viitor sînt programaţi 94,2 mil. euro. Sperăm că o mare parte din aceşti bani vor fi utilizaţi pentru justiţie", a adăugat Schuebel.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T