CăutareSr
1 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Serghii Pirojkov: Succesul RM în negocierile cu UE va influenţa pozitiv soluţionarea diferendului transnistrean

Succesul Moldovei în cadrul negocierilor cu UE va avea o amprentă pozitivă şi asupra soluţionării diferendului transnistrean, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serghii Pirojkov, într-un interviu pentru publicaţia "Adevărul".
INFOTAG, 26 iulie 2011, 11:40

El susţine că "UE şi anumite ţări-membre sunt cointeresate ca negocierile oficiale în formatul 5+2 să fie reluate, dar şi mai mult sunt cointeresate în soluţionarea definitivă a acestui conflict".

"Uniunea Europeană este preocupată de problemele securităţii regionale şi de asigurarea securităţii la frontiera sa de est. Există anumite speranţe care ne fac să credem că următoarea rundă din luna septembrie va fi mai productivă, deşi există şi sceptici care spun că alegerile prezidenţiale din Rusia ar putea influenţa aceste negocieri", a spus Pirojkov.

Potrivit lui, "cu cât vor fi mai eficiente negocierile privind semnarea Acordului de Asociere cu atât mai atractivă va deveni Moldova pentru locuitorii Transnistriei".

Ambasadorul a menţionat că "Ucraina este interesată ca acest conflict să fie soluţionat cât mai curând posibil, având şi o poziţie clară în acest sens: păstrarea integrităţii teritoriale a R. Moldova cu acordarea unui statut special Transnistriei".

"Acest statut trebuie să fie elaborat în cadrul negocierilor în formatul 5+2. Succesul poate fi atins numai pe calea tratativelor între Chişinău şi Tiraspol. Dacă nu va exista un astfel de dialog politic nici mediatorii, nici observatorii nu vor putea aduce soluţii definitive", consideră Pirojkov.

Diplomatul a amintit că ministrul ucrainean de Externe s-a întâlnit recent cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Potrivit lui, întâlnirea are rezultate, căci "a doua zi premierul Vladimir Filat s-a întâlnit cu Smirnov la Tiraspol la un meci de fotbal".

"Am fost prezent la această întâlnire. Dialogul dintre Filat şi Smirnov a decurs într-o atmosferă amicală şi s-a ajuns la înţelegerea privind deblocarea activităţii grupurilor de lucru la nivel de experţi precum şi soluţionarea cât mai rapidă a problemelor tranzitării mărfurilor pe cale feroviară pe teritoriul regiunii transnistrene şi restabilirii legăturii telefonice", a punctat el.

Totodată, Pirojkov se îndoieşte de faptul că evoluţiile enumerate vor aduce rezultate imediate, dar speră că dialogul va contribui la soluţionarea conflictului, în special, prin sporirea măsurilor de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol.

De asemenea, ambasadorul opinează că schimbarea elitei politice la Tiraspol va influenţa pozitiv procesul de reglementare.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T