CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Sheriff este primul în topul companiilor miliardare din Moldova

Compania Sheriff este prima în topul companiilor miliardare din Moldova, potrivit investigaţiilor realizate de ziarul Adevărul. În anul 2010 cifra de afaceri cumulată a primelor zece cele mai mari companii din economia R. Moldova s-a apropiat de 21 de mlrd.
INFOTAG, 27 iulie 2011, 10:53

Сea mai mare companie după veniturile din vânzări este Sheriff, controlată de oameni de afaceri din Tiraspol, care a concentrat în mâinile sale o mare parte din economia regiunii separatiste.

"Imperiul" din stânga Nistrului a avut anul trecut vânzări de peste patru miliarde de lei, în creştere cu circa 300 de mil. lei comparativ cu anul 2009.

Prezenţa în top a unor companii din regiunea transnistreană nu se reduce doar la Sheriff. În top mai apar încă două întreprinderi din regiune, controlate de capitalul rusesc. Este vorba de Centrala Electrică Moldovenească (locul 5), proprietate a grupului Inter RAO UES, şi Uzina Metalurgică de la Rîbniţa (locul 7), controlată de miliardarul rus Alişer Usmanov.

Pe locul 2 în top se află MoldovaGaz, cu o cifră de afaceri de peste 3,8 mlrd. lei. Aceasta este urmată de Grupul Gas Natural Fenosa - 3,1 mlrd. lei, Orange Moldova - 2,52 mlrd. lei, CERS Moldovenească şi Moldtelecom, cu 2,46 şi, respectiv, 2,4 mlrd. lei.

Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, care în anul 2008 avea vânzări de circa 5 mlrd. lei, a coborât anul trecut la o cifră de afaceri de trei ori mai mică - sub 1,5 mlrd. lei. Pe locul 8 se află Tirex-Petrol, singura companie petrolieră din R. Moldova care-şi publică rapoartele privind cifra de afaceri şi profiturile.

Pe ultimele două poziţii se află CET-2 din Chişinău şi AIR Moldova, care sunt aproape la egalitate, cu 1,18 şi, respectiv, 1,075 mlrd. de lei.

Clasamentul pe baza cifrelor de afaceri se schimbă radical atunci când vine vorba de profituri (sau pierderi). Lider este Orange Moldova, cu peste un miliard de lei profit net, urmat de Moldtelecom - cu 385 de mil. lei, Gas Natural Fenosa - cu 346,4 de mil. lei şi Sheriff - circa 315 mil. de lei. Trei companii din top au lucrat cu pierderi.

Topul celor mai mari zece companii după cifra de afaceri arată clar că economia ţării este dominată de tot soiul de monopoluri.

"Era şi firesc să fie aşa, pentru că MoldovaGaz, Moldtelecom sau Gas Natural Fenosa au şi cel mai mare număr de clienţi", constată expertul Vlad Bercu, care menţionează că "deşi industria alimentară pare a fi un simbol al economiei moldoveneşti, întreprinderile din domeniu au cifre de afaceri mici în comparaţie cu monopolurile".

Potrivit doctorului în economie Mihai Bologan, Sheriff are în regiunea transnistreană poziţii dominante în diferite domenii, de care nu beneficiază alte firme în partea dreaptă a Nistrului. "Pe lângă monopolizare, trebuie menţionată diversitatea afacerilor efectuate de această companie. Ceilalţi agenţi economici din top10 au doar un singur gen de activitate de bază. Pe de altă parte, atît timp cât companiile din stânga Nistrului nu achită impozite în bugetul de stat al Moldovei, nu putem vorbi despre o comparabilitate a datelor. De asemenea, aceste cifre de afaceri servesc mai mult pentru statistică, şi nu au un impact real asupra economiei moldoveneşti", afirmă el.

Viorel Chivriga, economist la IDIS "Viitorul", spune că orice top de acest fel va fi incomplet, deoarece mai multe întreprinderi moldoveneşti îşi ascund cifra de afaceri, de teama că "o prea mare transparenţă le-ar putea prejudicia afacerile".

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T