CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Absolvenţii care au picat BAC-ul vor primi o adeverinţă specială

Absolvenţilor care nu au susţinut unul sau mai multe examene de bacalaureat li se vor elibera adeverinţe speciale, în baza cărora vor putea fi admişi la studii în liceele profesionale şi şcolile de meserii.
Info-Prim Neo, 27 iulie 2011, 10:58

Despre aceasta a anunţat, marţi, ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, după o întrevedere cu directorul Departamentului educaţie din UTA Găgăuzia, Vera Balova, şi cu viceguvernatorul regiunii, Nicolae Stoianov.

Mihail Şleahtiţchi a declarat că adeverinţele speciale vor fi eliberate la solicitare. Acestea vor confirma faptul că elevul a absolvit etapa liceală, însă nu a susţinut un examen de bacalaureat, pe care va trebui să-l dea repetat în sesiunea din anul viitor.

Cei doi reprezentanţi din Găgăuzia au venit la Chişinău să discute pe marginea situaţiei absolvenţilor găgăuzi, care au picat în număr mare testul la limba română. Viceguvernatorul Găgăuziei, Nicolae Stoianov, a declarat că decizia anunţată de ministru nu este cea aşteptată, dar va fi respectată.

La fel ca şi în cazul altor absolvenţi din republică care au picat teste la BAC, absolvenţii găgăuzi cu calificarea „insuficient" la română nu vor putea candida în acest an pentru un loc la facultate. Vor putea, însă, face acest lucru la anul, dacă vor demonstra o performanţă academică mai bună.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Educaţiei, de asemenea, s-a propus crearea unui grup de lucru, investit cu responsabilitatea eficientizării procesului de predare/ învăţare/ evaluare a limbii şi literaturii române în UTA Găgăuzia, ţinând cont de mediul lingvistic specific regiunii, impropriu limbii române, de calitatea aplicării instrumentarului metodologic şi, nu în ultimul rând, de nivelul de pregătire al cadrelor didactice respective.

În total în Republica Moldova nu au susţinut unul din examenele de bacalaureat circa 4000 de elevi, 1000 dintre care nu s-au prezentat la examen.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T