CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Demersul protestatarilor moldoveni la Praga catre Ambasada Moldovei in Cehia, 10 aprilie 2009

E.S. Valerian CRISTEA, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Cehă. Excelenta, gasiti mai jos detalii referitoareare la protestele cetatenilor Republicii Moldova aflati in Republica Ceha.
azi.md, 13 aprilie 2009, 15:02

Scopul protestului:

1. Sa alertam opinia publica si mass media internationala in legatura cu suspiciunile de fraudare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 5.4.2009 in favoarea Partidului Comunistilor (PCRM) si incalcarea drepturilor omului si a copilului in perioada de dupa algeri.

2. Sa contribuim la o solutie pasnica pentru detensionarea situatiei de la Chisinau pe calea unui dialog intre putere, opozitie si societatea civila, mediat de oficialitati ale Uniunii Europene a carei presedintie este detinuta in prezent de Republica Ceha.

Revendicarile inaintate:
1. Incetarea imediata a incalcarii drepturilor omului si a copilului la Chisinau, a persecutiilor si intimidarilor indreptate impotriva participantilor la actiunile de protest pasnice, eliberarea celor retinuti, mai ales minori, oprirea abuzurilor de putere din partea actualei conduceri a Republicii Moldova impotriva opozitiei.

2. Investigarea internationala, cu participarea Uniunii Europene, Consiliul de Securitate ONU, Amnesty International si altor organisme internationale a evenimentelor (proteste, arestari, intimidari, nepermiterea intrarii legale in Moldova, incalcari flagrante a drepturilor omului si a copilului) care au avut loc dupa alegerile din 5 aprilie si a suspiciunilor in legatura cu faptul ca violentele de pe 7 aprilie 2009 la Parlamentul si Presedintia de la Chisinau au fost orchestrate de autoritatile comuniste prin intermediul fortelor de politie si securitate, cu scopul compromiterii protestelor pasnice provocate de posibila fraudare a alegerilor si cu scopul da a avea motive de a aresta si a deschide dosare penale persoanelor incomode autoritatilor.

3. Accesul tutoror reprezentatilor presei si mediilor de informare straine la evenimentele din Republica Moldova.

4. Reflectarea corecta, multilaterala la Televiziunea Moldova 1 si postul Radio Moldova, posturi publice, a evenimentelor post-electorale, cu accesul in egala masura a opozitiei la emisiunile celor doua institutii.

5. Verificarea listelor de alegatori din Republica Moldova si elucidarea banuielilor despre includerea pe aceste liste a cetatenilor aflati in strainatate, sau inexistenti, in locul carora ar fi votat altcineva. Asigurarea accesului concurentilor electorali la orice alte documente necesare pentru verificarea suspiciunilor privind fraudarea votului.

6. Invalidarea alegerilor de pe 5 aprilie 2009, in cazul descoperirii unor fraude si convocarea unor alegeri repetate. Cercetarea si tragerea la raspundere a celor vinovati de fraudarea scrutinului de pe 5 aprilie, in caz ca aceste suspiciuni se adeveresc.

7. Asigurarea unor posibilitati reale de vot pentru sutele de mii de alegatori moldoveni din strainatate, inclusiv prin deschiderea sectiilor de votare suplimentare.

8. Asigurarea transparentei oricaror decizii ale autoritatilor sau masuri care vor urma pana la clarificarea si detensionarea situatiei actuale.

9. Renuntarea la avertismente si intimidari cu sau fara folosirea fortei din partea autoritatilor impotriva unor eventuale proteste pasnice care pot avea loc de acum incolo.

Va solicitam transmiterea revendicarilor noastre catre autoritatile de la Chisinau, precum si publicarea lor pe site-ul in internet al Ambasadei Republicii Moldova la Praga, alaturi de declaratiile oficialitatilor moldovene.

Cetateni ai Republicii Moldova aflati in Republica Ceha.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T