CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Un grup de cetăţeni moldoveni la Praga pichetează summitul Parteneriatului Estic

Cetăţenii moldoveni ce pichetează summitul Parteneriatului Estic la Praga vor să atenţia oficialilor europeni asupra înrăutăţirii situaţiei sociale şi politice din R.Moldova după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.
azi.md, 7 mai 2009, 17:54

 De asemenea, grupul pune accentul asupra discrepanţelor dintre retorica şi acţiunile Partidului Comunist de guvernământ.

Protestatarii au lansat la adresa participanţilor la summitul de la Praga o declaraţie întitulată S.O.S MOLDOVA, cu următorul conţinut:   

"În pofida declaraţiilor despre deschiderea către dialogul constructiv cu partidele de opoziţie, făcute de PCRM şi preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, singurul vorbitor la prima şedinţă din 5 mai a noului parlament ales a fost un reprezentant al Partidului Comuniştilor, care, printre altele, a numit protestele din 6-8 aprilie "lovitură de stat" având scopul să distrugă statul moldovenesc şi să-l anexeze la alt stat. "  

"Noi credem că chemarea la dialog între partidul de guvernământ şi opoziţie, făcută de Uniunea Europeană, este importantă, dar am vrea să subliniem că un dialog poate avea loc numai în condiţiile când toate părţile implicate îşi respectă obligaţiile. Faptele de până acum demonstrează că declaraţiile PCRM nu sunt decât mesaje destinate pentru a  plăcea comunităţii internaţionale, in timp ce retorica si acţiunile din interiorul ţării diferă."

"Recentele acţiuni ale guvernului R. Moldova, cum ar fi introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români, represiunile împotriva juraliştilor naţionali şi străini, arestarea şi deţinerea protestatarilor paşnici din 6-8 aprilie, inclusiv arestarea minorilor, tratamentul inuman al deţinuţilor, crearea climatului de teamă, inclusiv intimidarea şi cenzurarea vocilor disidente, sunt în contradicţie cu drepturile fundamentale ale omului şi demonstrează că autorităţile moldovene îşi încalcă obligaţiunile lor internaţionale, inclusiv Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, intrată în vigoare în R. Moldova din 1997."

"În această situaţie noi aşteptăm ca  UE şi alte organizaţii internaţionale să adopte măsuri concrete urgente şi să exercite presiuni asupra autorităţilor moldovene pentru a construi o veritabilă, nu simulată, democraţie în R. Moldova, pentru a preveni transformarea ţării într-o a doua Belarus. " 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T