CăutareSr
25 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Zinaida Greceanâi rămâne candidatura PCRM la funcţia de preşedinte al R. Moldova

Fostul premier Zinaida Greceanâi rămâne candidatura Partidului Comuniştilor (PCRM) la funcţia de şef al statului. Ea va fi înaintată pentru alegerile repetate din 28 mai, după ce la 20 mai nu a întrunit numărul suficient de voturi pentru a deveni preşedinte, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 20 mai 2009, 14:35

2009-05-20/14:26/ Chisinau (IPN) Declaraţii în acest sens a făcut după şedinţa specială a Parlamentului, liderul PCRM, spicherul şi totodată preşedintele în exerciţiu al R. Moldova, Vladimir Voronin. El a spus că PCRM rămâne la candidatura Zinaidei Greceanâi, iar în trei zile se va decide cine va fi contracandidatul ei.

Voronin s-a arăt sigur că la alegerile repetate va fi ales un nou preşedinte. Întrebat dacă vom avea preşedinte sau vor fi alegeri repetate, Voronin a spus: „Obligatoriu o să avem preşedinte. Ce, astăzi nu aveţi preşedinte? Nu aţi fost satisfăcuţi de acest preşedinte? O să aveţi preşedinte”.

Deocamdată, nu se ştie dacă academicianul Stanislav Groppa va candida din nou. Potrivit lui Vladimir Voronin, cadidatura lui Groppa a fost înaintată de PCRM pentru a respecta cerinţele Legii cu privire la alegerea preşedintelui, care prevede că trebuie să existe o candidatură de alternativă. Întrebat de ce Groppa nu a fost votat cel puţin de către cei 15 deputaţi care l-au înaintat, preşedintele a spus: „Se calcula că vor fi 60 de voturi şi, dacă cineva va mai vota, să avem rezultat pozitiv. Numai pentru aceasta, nu pentru că nu-l stimăm. El a fost înaintat şi susţinut de un grup de deputaţi din fracţiunea noastră. Avem o stimă deosebită faţă de această personalitate”.

Vladimir Voronin a mai spus că rezultatul alegerilor de astăzi a fost unul aşteptat şi că nu este supărat pe opoziţie: „Doamne fereşte! Fiecare are dreptul liber să decidă aşa cum doreşte”. „Atunci când nu porţi responsabilitatea pentru nişte probleme serioase, pentru dezvoltarea statului, pentru ţară, anume aşa te porţi” , a ţinut să precizeze preşedintele în exerciţiu. „Din păcate, mulţi dintre cei care fac parte din opoziţia noastră s-au purtat anume aşa de-a lungul tuturor anilor de independenţă a R. Moldova. Ei niciodată nu au răspuns de nimic, niciodată nu au făcut nimic pentru ţară. Ei au elaborat foarte bine programul de privatizare, programul „mormânt” de repartizare a pământurilor, foarte bine au stat pe scheme criminale, pe corupţie, ei au creat această hidră corupţională şi desigur că nu vor să răspundă de nimic. Ei nu sunt mulţumiţi de puterea care cere, vrea şi face ordine. Ei nu au nevoie de aşa putere. Iată răspunsul la toate întrebările”, a spus presei Vladimir Voronin.

El a menţionat, de asemenea, că PCRM nu va negocia cu opoziţia, dar că este gata să discute: „Cuvântul negocieri îl înţeleg în aspect internaţional, dar în interiorul ţării, cu colegii noştri de Parlament, ar trebui să fie mai degrabă nu negocieri, ci nişte discuţii despr e ce vom face mai departe. Pentru că se apropie o criză economică foarte serioasă şi toate aceste jocuri „vreau, nu vreau”, pe care le-a pus la cale opoziţia, sunt foarte periculoase pentru toată ţara, pentru tot poporul”. „Înţelegeţi, dacă astăzi ratăm ceva în formarea bugetului sau în rezolvarea unor probleme economice, dacă Parlamentul nu lucrează, nu adoptă legi, dacă Guvernul nu are dreptul să adopte hotărâri şi să ia decizii referitor la cadre, vă imaginaţi că toate aceste lucruri influenţează absolut negativ situaţia din ţară. Asta mă îngrijorează cel mai mult astăzi şi nu jocurile pe care le-a pus la cale opoziţia”, a explicat Vladimir Voronin.

Solicitat să comenteze declaraţiile liderului AMN, Serafim Urecheanu, care s-a plâns că fracţiunile de opoziţie nu au fost consultate cu privire la candidaturile propuse, contrar Regulamentului Parlamentului, Voronin a spus: „Să meargă la Globa (Pavel Globa, astrolog – n.r.) pentru consultaţii, nu la noi. El are nevoie de Globa”.

La 20 mai, Parlamentul nu a reuşit să aleagă şeful statului. Zinaida Greceanâi a obţinut 60 de voturi, cu unul mai puţin decât necesarul pentru a fi desemnată în funcţia de preşedinte. Toate voturile au fost oferite de către deputaţii PCRM. Opoziţia nu a participat la alegeri. Stanislav Groppa nu s-a ales cu nici un vot.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T