CăutareSr
25 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Marian Lupu nu ştie în ce relaţie se află cu Voronin

Marian Lupu, care la 10 iunie a părăsit rîndurile Partidului Comuniştilor, nu ştie în ce relaţie se află cu preşedintele Vladimir Voronin, liderul PCRM.
INFOTAG, 17 iunie 2009, 19:11

Chişinău, 17 iunie ( INFOTAG ). La conferinţa de presă de miercuri, Lupu a spus că nu a discutat cu Voronin de mult timp.


"Nu am vorbit o perioadă nici pînă la plecarea mea din PCRM, nici după. Pînă la plecare nu am vorbit, deoarece unele măsuri sau obiective nu erau acceptate, iar după - a fost o perioadă foarte tensionată", a explicat Lupu.

Întrebat ce a făcut cu carnetul său de membru a PCRM, acesta spus că situaţia s-a rezolvat de la sine.

"Carnetul, ca şi alte acte, se află în biroul meu din Parlament. Astfel încît la acţiunile de protest din 6-7 aprilie acesta ori a fost furat, ori a ars", a spus Lupu.

Marian Lupu a mai spus că la timpul cuvenit, PD va înainta candidaturile sale pentru cele trei funcţii în stat: preşedinte, speaker şi prim-ministru.

"O să anunţăm ulterior despre acestea. În general, PD îşi propune să fie o formaţiune de centru, flexibilă, care să reducă dinoscilările dintre dreapta şi stînga", a explicat Lupu.

Marian Lupu a spus că PD este gata să coopereze şi cu alte partide de centru. "Faptul că nu se vor regăsi în lista electorală, nu înseamnă că nu există alte metode de a ne susţine reciproc", a precizat el.

Dumitru Diacov, liderul Partidului Democrat din Moldova, a spus că de atmosfera electorală este responsabil partidul de guvernămînt.

"Atmosfera electorală din alegerile parlamentare precedente au dus la ceea ce s-a întîmplat la 6-7 aprilie. Un alt 7 aprilie Moldova nu va mai rezista, de aceea îndemn guvernarea să nu împiedice desfăşurarea unei campanii electorale libere şi corecte pentru toţi concurenţii electorali", a conchis Diacov.

"MARIAN LUPU NU VA FI DOAR ÎN CAPUL LISTEI ELECTORALE, CI VA DEVENI ŞI PREŞEDINTELE PD" - DUMITRU DIACOV

Chişinău, 17 iunie ( INFOTAG ). "Ex-speakerul Parlamentului Marian Lupu va fi nu doar în capul listele Partidului Democrat (PD) în alegerile anticipate din 29 iulie, dar şi va deveni pînă atunci preşedintele formaţiunii". O declaraţie în acest sens a făcut Dumitru Diacov, liderul PD, la conferinţa de presă de miercuri, unde a fost anunţată oficial aderarea lui Marian Lupu la această formaţiune, după ce la 10 iunie acesta a părăsit Partidul Comuniştilor din Moldova, unde era membru.

După cum transmite INFOTAG, Dumitru Diacov a spus că în scurt timp va fi desfăşurat înainte de termen Congresul PD, unde Marian Lupu va fi ales în calitate de preşedinte.

"Eu doresc ca PD să fie un partid nou, renovat, care să ofere o alternativă electoratului. Eu nu plec din politică, dar cred că după 13 ani de conducere a formaţiunii a venit timpul să ofer această posibilitate generaţiilor mai tinere. Marian Lupu a venit cu o echipă foarte bună, care, împreună cu echipa PD, vor face formaţiunea una care să contribuie esenţial la dezvoltarea Moldovei", a spus Diacov.

El a precizat că lista electorală a PD pentru alegerile din 29 iulie, unde el se află pe locul 6, este rodul unui compromis.

"Am discutat mult, uneori se crea impresia că nu vom găsi soluţii, dar am reuşit şi astăzi dimineaţă această listă a fost aprobată unanim de toţi", a spus liderul PD, Dumitru Diacov.

Diacov a mai spus că în scurt timp PD va lansa campania electorală a formaţiunii, care va fi unică în felul ei.

"Am spus şi mai repet, nu ne-am fi lansat în alegeri, dacă am fi ştiut că nu aveam şanse de a accede în Parlament. Este prematur de vorbit de procente, totul va fi clar după 29 iulie", a precizat Diacov.

Tot astăzi ex-ambasadorul Moldovei în Germania Igor Corman a fost ales vicepreşedinte al PD, iar ex-ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a fost ales secretar general.
"ESTE O PREMIERĂ ÎN MOLDOVA CÎND UN LIDER DE PARTID RENUNŢĂ LA POSTUL SĂU PENTRU NOUA GENERAŢIE" - MARIAN LUPU

Chişinău, 17 iunie ( INFOTAG ). Este o premieră în Moldova cînd un lider de partid, în cazul de faţă Dumitru Diacov, renunţă la funcţia de preşedinte al formaţiunii (Partidul Democrat), pentru a oferi acest post noii generaţii. O declaraţie în acest sens a făcut Marian Lupu, ex-membrul Partidului Comuniştilor, la conferinţa de presă de miercuri.

După cum transmite INFOTAG, Marian Lupu a spus că prin acest gest Dumitru Diacov "dă dovadă de maturitate politică.

"Am discutat cu mai multe partide posibila mea aderare, care erau nu doar de centru-stînga. Nu voi da nume, căci aşa ne-a fost înţelegerea. Am decis să merg la Partidul Democrat, căci principiile acestei formaţiuni sînt cele mai aproape de principiile mele. Eu şi echipa mea nu venim să substituim actuala echipă a formaţiunii, care este una foarte bună, ci să facem PD un partid puternic, nou", a spus Marian Lupu.

El a precizat că şi mesajul lansat de el la 10 iunie a fost înţeles cel mai bine de PD.

"Era firesc să mă plasez pe aripa de centru-stînga, căci acestea sînt principiile mele, aceleaşi viziuni le-am promovat şi în PCRM. Am decis să plec din PCRM pentru că la un moment dat viziunile mele nu şi-au mai găsit loc acolo", a spus Marian Lupu.

Lupu a spus că nu doreşte dezbinarea societăţii, de aceea PD va veni cu oferte care să unească electoratul.

"Nu doresc ca campania electorală pentru alegerile din 29 iulie să fie axată pe evenimentele din 6-7 aprilie. Toţi se învinuiesc unii pe alţii, dar nimeni nu aduce dovezi, iar aceste învinuiri sînt foarte serioase. Informaţia pe care eu ca şi dvs. o deţin despre evenimentele -este o pată albă", a spus Lupu.

El a negat faptul că plecare sa din PCRM, ar fi o speculaţie a partidului de guvernămînt.

"A fost decizia mea, bine gîndită. Acest proiect. Marian Lupu - Dumitru Diacov, nu este un satelit a nimănui şi nimeni nu ne influenţează. Fiecare din cele 50 de persoane care au venit cu mine au decis singure ce vor să facă. Nu am discutat nimic cu Andrei Stratan, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, nu ştiu ce planifică el să facă", a spus Lupu.

Întrebat dacă şi alţi membri din PCRM urmează să părăsească formaţiunea, Lupu a spus că nu ştie.

"Atmosfera din această formaţiune, este una aşa, încît multora, care de altfel sînt persoane foarte de treabă, le este frică", a specificat ex-speakerul legislativului.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T