CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

CEC califică drept false dovezile prezentate de PL

Comisia Electorală Centrală (CEC) califică drept false dovezile prezentate de Partidul Liberal (PL) privind falsificarea listelor alegătorilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie.
INFOTAG, 19 iunie 2009, 16:23

Chişinău, 19 iunie ( INFOTAG ). După cum transmite INFOTAG, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a menţionat la şedinţa de joi seara că informaţia despre cetăţenii care ar fi votat de mai multe ori la alegerile parlamentare, prezentată de liderul PL Mihai Ghimpu, nu a fost confirmată.

"Toate numele au fost verificate şi s-a constatat că numerele buletinelor de identitate şi adresele cetăţenilor sînt diferite şi nu corespund cu cele anunţate", a declarat Ciocan.

În acelaşi timp, secretarul CEC a menţionat că toate acuzaţiile aduse Comisiei de Ghimpu, precum că falsificările au avut loc cu ajutorul angajaţilor comisiilor electorale, provoacă prejudicii imaginii CEC.

INFOTAG precizează: La 16 iunie PL a prezentat rezultatele verificării listelor alegătorilor la 100 de secţii de votare din Chişinău. Ei menţionează că au fost depistate 2 mii de cazuri de votare multiplă cu acelaşi buletin de identitatePL, PLDM ŞI AMN AU REFUZAT SĂ SEMNEZE CODUL DE CONDUITĂ

Chişinău, 19 iunie ( INFOTAG ). Liderii Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţei "Moldova Noastră" au refuzat joi să semneze Codul de Conduită, care reglementează comportamentul partidelor politice şi a presei în campania electorală.

După cum transmite INFOTAG, toţi cei trei lideri politici au declarat că nu vor semna un document doar de "ochii lumii", alături de PCRM, PPCD şi instituţiile media afiliate puterii. Liderul AMN, Serafim Urechean, a spus că "nu este exclus ca acest Cod să aibă o intenţie nobilă", întrebîndu-se însă daca are "cu cine-l semna".

"Trebuie să semneze acest Cod cu cei care scuipă în îndrumările structurilor europene şi care calcă în picioare rezoluţia Parlamentului European? Nu vom semna Codul de Conduită", a spus Urechean.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, la rîndul său s-a întrebat "care a fost rezultatul semnării respectivului Cod în campania electorală precedentă?".

"Care au fost rezultatele contestaţiilor depuse cu privire la încălcările înregistrate la unele instituţii media? Zero. Unde este reprezentantul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care în mod normal ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru încălcarea acestui Cod de către cei care îl semnează?", a spus liderul PLDM.

Potrivit lui Filat, PLDM va avea un comportament corect şi civilizat şi fără semnarea Codului.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a menţionat că "în campania precedentă, deşi a semnat Codul, nu a fost luată nici o măsură împotriva instituţiilor media care au minţit şi au manipulat oamenii".

"Trebuie sa ne învăţăm să trăim după legi şi nu după regulamente", a spus liderul PL. Maria Boico, reprezentanta PCRM la CEC, a motivat decizia partidelor liberale de a nu semna Codul de Conduită prin faptul că "opoziţia nu a cîştigat alegerile", precizînd că PCRM a semnat Codul şi pentru alegerile din 5 aprilie şi l-a respectat, de aceea îl semnează şi pentru anticipate".

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale Eugeniu Ştirbu a spus ca "CEC va verifica comportamentul partidelor politice în campania electorală, indiferent dacă acestea au semnat sau nu Codul". Codul de Conduită a fost semnat de PCRM şi PPCD, iar dintre instituţiile media - Moldova 1 şi Radio Antena C, ambele afiliate puterii.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T