CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Voronin consideră că alegerile apropiate sunt "un plebiscit privind independenţa..."

Preşedintele în exerciţiu al Moldovei, liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, consideră că "alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie vor fi un plebiscit în problema independenţei ţării".
INFOTAG, 24 iunie 2009, 18:37

Chişinău, 24 iunie ( INFOTAG ). După cum transmite INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă de la Chişinău.


"Astfel trebuie pusă problema la alegerile apropiate. Există motive pentru a fi atît de categoric. Aceasta nu este iniţiativa noastră, însă nu am acceptat provocările pe care ni le-a făcut opoziţia Partidului Comuniştilor. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, iar opoziţia nu trebuie să se mai ascundă după semialuzii", a spus Voronin.

El a criticat dur opoziţia parlamentară, declarînd că "opoziţia liberală vrea să destabilizeze situaţia din ţară".

"Toată logica opoziţiei liberale este o logică a provocatorilor, orientată spre destabilizarea şi lichidarea statalităţii Republicii Moldova. Ei nu sînt oponenţii Partidului Comuniştilor, ci ai Moldovei. Ei au respins mîna întinsă, au blocat alegerea preşedintelui, încearcă să ducă ţara în haos. Toate acestea sînt acţiunile opoziţiei noastre liberale", a declarat liderul PCRM.

Potrivit lui, "opoziţia nu a fost şi nu este liberă în luarea deciziilor, ea depinde de structurile criminale internaţionale, pe banii căreia desfăşoară campania electorală". Voronin a mai spus că "28 din 41 de deputaţi din opoziţie au dosare penale, iar Veaceslav Platon de la Alianţa "Moldova Noastră" are 11 dosare penale".

"Ştim că nouă deputaţi din opoziţie erau disponibili să participe la alegerea preşedintelui, însă nu li s-a permis. Avem de-a face cu organizaţii criminale, dar nu cu partide politice", a declarat liderul comuniştilor.

Voronin a mai spus că PCRM a purtat negocieri cu opoziţia privind participarea la alegerile preşedintelui.

"Cel mai mult ne-am întîlnit cu Serafim Urechean, care a avut cîteva întîlniri conspirative. Am ajuns la careva înţelegeri, iar în ziua următoare se ascundea ca un iepure, în cinci zile cred că a slăbit cu 15 kilograme", a spus Voronin.

El a subliniat că "apropiata campanie electorală va fi o luptă între alb şi negru, alegătorii trebuie să ştie aceasta şi să-şi expună atitudinea". În acelaşi timp, Voronin a spus că campania "trebuie să se desfăşoare în cadrul legal, cu respectarea standardelor democraţiei".

Potrivit lui, o problemă este şi reflectarea campaniei electorale în mass-media.

"De aceea intenţionăm să apărem cît mai puţin la televiziune în calitate de funcţionari publici. În calitate de concurenţi electorali vom fi deschişi spre cooperare", a spus Voronin.

El a declarat că, spre deosebire de campaniile precedente, reprezentanţii partidului de guvernămînt vor participa la dezbaterile electorale.

...A DEZMINŢIT ZVONURILE ÎN PRIVINŢA DIVERGENŢELOR ÎN INTERIORUL PCRM...

Chişinău, 24 iunie ( INFOTAG ). Preşedintele în exerciţiu al Moldovei, Vladimir Voronin, a dezminţit zvonurile în privinţa divergenţelor în interiorul Partidului Comuniştilor (PCRM). După cum transmite INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă de la Chişinău, în calitate de preşedinte al partidului.

Întrebat despre plecarea ex-speakerului Marian Lupu, Voronin a spus că "orice fel de trădare este neplăcută".

"Desigur, nu este plăcut un cuţit înfipt în spate. Nu trebuie exclusă plecarea nimănui din partid. Mai ales dintr-un partid ca al nostru, care este cel mai mare din republică şi numără peste 30 mii de persoane. Partidul este un organism viu, cineva vine, cineva pleacă", a spus Voronin.

În acelaşi timp, el a subliniat că "nu trebuie de plîns după plecarea cuiva,pentru că pleacă cei mai slabi" sau cei care "au venit în partid după funcţii şi s-au supărat că nu le-au fost satisfăcute ambiţiile".

Voronin a evitat să răspundă la întrebarea corespondentului INFOTAG despre posibilele coaliţii după alegeri, subliniind că "PCRM va tinde să nu permită destabilizarea situaţiei şi este disponibil spre colaborare în acest sens".

...A DECLARAT CĂ PROCURATURA DISPUNE DE DATE PRIVIND IMPLICAREA ROMÂNIEI LA DEZORDINILE DE LA CHIŞINĂU...

Chişinău, 24 iunie ( INFOTAG ). Preşedintele în exerciţiu al Moldovei, Vladimir Voronin, a declarat că procuratura dispune de date privind implicarea României la dezordinile de la Chişinău din 7 aprilie. După cum transmite INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă de la Chişinău, în calitate de preşedinte al Partidului Comuniştilor.

"Aceste dovezi se află la Procuratura Generală. Se mai ştie că la dezordini au participat cetăţeni ai Serbiei. Cercetările în această cauză continuă şi vor fi duse pînă la sfîrşit", a spus Voronin.

Potrivit lui, "cercetările se desfăşoară nu pentru a face un proces de la Nurenberg pentru opoziţie, ci pentru a afla adevărul care trebuie să devină o avertizare pentru cetăţenii Moldovei şi pentru politicieni".

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor, Voronin a declarat că Moldova poate anula regimul de vize introdus pentru cetăţenii României în urma dezordinilor de la Chişinău "imediat ce Uniunea Europeană va simplifica regimul de vize pentru cetăţenii Moldovei".

"Aceasta este opinia mea. Şi voi insista asupra ei cel puţin atît timp cît sînt preşedintele în exerciţiu al Moldovei. iar cînd nu voi mai fi preşedinte, foarte posibil că voi vorbi şi despre alte lucruri despre evenimentele de la 7 aprilie", a spus Voronin.

Preşedintele a menţionat că a discutat problema cu Javier Solana imediat după evenimentele din 7 aprilie şi a menţionat că există premise reale ca problema vizelor pentru moldoveni în UE să fie soluţionată în viitorul apropiat.

Vladimir Voronin a menţionat că Moldova îşi doreşte relaţii bune cu toţi vecinii, inclusiv cu România. "Relaţiile cu vecinii trebuie să fie excelente, de cel mai înalt nivel", a menţionat şeful statului.

Potrivit lui, Moldova a promovat această politică permanent pe parcursul ultimilor opt ani.

"Am avut multe încercări de acest fel şi cu România şi parcă se pornea ceva, dar în final se ajungea la aceleaşi idei vechi cu Pactul Molotov-Ribentrop etc.", a spus el.

Vladimir Voronin a atras atenţie că partidele de opoziţie nu au luat atitudine faţă de declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu, care pun la îndoială statalitatea Republicii Moldova.

...A MULŢUMIT RUSIEI PENTRU SUSŢINEREA ACORDATĂ...

Chişinău, 24 iunie ( INFOTAG ). Preşedintele în exerciţiu al Moldovei, liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, a mulţumit Rusiei pentru susţinerea acordată. După cum transmite INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă.

"Rusia a înţeles cît de complicată este situaţia şi ne ajută. Este adevărat că "prietenul la nevoie se cunoaşte" ", a spus Voronin.

Preşedintele a relatat că în cadrul vizitei sale de săptămîna aceasta la Moscova, a fost încheiat un acord prin care Rusia acordă 500 mil. de dolari Moldovei, precum şi un grant nerambursabil în mărime de 20 mil. de dolari pentru reconstrucţia clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, care au fost devastate în timpul dezordinilor de la 7 aprilie.

"Acordarea creditului este o decizie politică. Toate celelalte detalii vor fi discutate mai tîrziu. Aceşti bani vor fi direcţionaţi spre proiecte de investiţii, spre dezvoltarea infrastructurii şi construcţia drumurilor. Sînt posibile şi alte variante, în funcţie de criza financiar-economică. Este clar doar că aceşti bani nu vor fi folosiţi pentru consum", a declarat Voronin.

El a dezminţit zvonurile că pentru credit Moldova va oferi Rusiei conductele de gaz de pe teritoriul republicii.

"Noi vom rambursa creditul în bani, altceva nu propunem. Afară de aceasta, conductele de gaz aparţin întreprinderii "Moldova-Gaz", unde "Gazprom" deţine 51% din acţiuni", a spus Voronin.

El a comunicat că în cadrul vizitei sale la Moscova s-a ajuns la semnarea Acordului care va garanta protecţia socială şi securitatea cetăţenilor moldovei care muncesc în Rusia.

...A DECLARAT CĂ REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ RĂMÎNE O PRIORITATE PENTRU CHIŞINĂU

Chişinău, 24 iunie ( INFOTAG ). Preşedintele în exerciţiu al Moldovei, Vladimir Voronin, a declarat că reglementarea transnistreană rămîne o prioritate pentru Chişinău. După cum transmite INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă în calitate de preşedinte al Partidului Comuniştilor.

"Noi pledăm pentru reluarea negocierilor şi soluţionarea problemei în formatul "5+2". Noi niciodată nu am renunţat şi nu vom renunţa la Transnistria şi nici la cetăţenii noştri din stînga Nistrului", a spus Voronin.

Potrivit lui, dezordinile de la Chişinău au afectat negativ procesul reglementării transnistrene, deoarece au oferit un pretext liderul transnistrean Igor Smirnov să declare că "Chişinăul nu-şi poate soluţiona problemele sale, dar vrea să le rezolve pe cele transnsitrene".Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T