CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PCRM respinge acuzaţiile de falsificare a alegerilor

Partidul Comuniştilor (PCRM) respinge acuzaţiile lansate de partidele parlamentare de opoziţie că ar fi falsificat alegerile din 5 aprilie.
Info-Prim Neo, 30 iunie 2009, 16:38

2009-06-30/16:28/ Chisinau (IPN) Vladimir Ţurcan, numărul 3 pe lista PCRM la alegerile anticipate din 29 iulie, a declarat marţi, 30 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă că acuzaţiile în adresa formaţiunii de la guvernare sunt nefondate şi neprobate, transmite Info-Prim Neo.

Ţurcan a prezentat jurnaliştilor mai multe grafice care demonstrează, potrivit acestuia, creşterea reală a numărului de alegători în perioada dintre alegerile din 2005 şi cele din 2009. Acesta a spus că, deşi în cei 4 ani au decedat peste 178 mii de persoane, în aceeaşi perioadă peste 306 mii de cetăţeni au împlinit vârsta de 18 ani, care le permite să-şi exercite dreptul la vot.

„Acuzaţiile sunt aberaţii care nu corespund adevărului”, a spus Vladimir Ţurcan, adăugând că toate cazurile de falsificare invocate de opoziţie au fost verificate, i nclusiv contactate toate persoanele despre care s-a spus că ar fi votat de două ori sau că au avut două fişe ale buletinului de identitate.

Despre faptul că opoziţia ar fi contestat rezultatul alegerilor inclusiv la Curtea Constituţională, dar probele nici măcar nu au fost examinate, Vladimir Ţurcan a spus că „nu este atribuţia Curţii Constituţionale să examineze contestaţiile şi că partidele de opoziţie nu au respectat intenţionat procedura de depunere a acestora”.

În alt context, Vladimir Ţurcan a comunicat că presupunerile vizavi de implicarea cetăţenilor sârbi în acţiunile din 7 aprilie au fost demonstrate şi că sunt depistate două persoane care au vizitat R. Moldova în campania electorală pentru alegerile din 5 aprilie şi care sunt cunoscute în Georgia, Ucraina şi fosta Iugoslavie ca fiind utilizate de serviciile speciale ale unor state pentru a provoca diferite tulburări în masă.

Una dintre aceste persoane, a spus Ţurcan, a a juns în Moldova ca şofer şi a contactat cu unele ONG-uri şi reprezentanţi ai unor partide de opoziţie. „Când a apărut necesitatea de a prelungi viza, această persoană s-a folosit de demersuri ale unor organizaţii internaţionale”. „Noi vom duce la bun sfârşit investigaţiile”. De asemenea, el a spus că acuzaţiile nu se aduc statului, ci doar cetăţenilor acestuia.

Potrivit lui Ţurcan, implicarea României în evenimentele din 7 aprilie este probată de declaraţiile unioniste, implicarea organizaţiilor din România (Noua Dreaptă) etc., dar decizia finală va fi luată de instanţa de judecată.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T