CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

CIJ ia pulsul radiodifuzorilor cu cele mai mari acoperiri teritoriale

Posturi de radio şi televiziune cu acoperire naţională au admis mai multe abateri de la principiile profesionale şi deontologice, eşuând să reflecte campania electorală corect şi echidistant.
Info-Prim Neo, 2 iulie 2009, 15:08

2009-07-02/14:27/ Chisinau (IPN) Această concluzie a fost enunţată joi, 2 iulie, de o echipă de observatori care monitorizează activitatea Moldova 1, Radio Moldova, NIT, Prime TV şi EU TV, şi care a efectuat un prim raport săptămânal (22-28 iunie), transmite Info-Prim Neo.

Directorul interimar al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), Nadine Gogu, a spus că „posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova respectă selectiv principiile reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale a alegerilor parlamentare”. „Majoritatea ştirilor cu tangenţă electorală nu sunt imparţiale, reflectând evenimentele mai mult din perspectiva guvernării şi a Partidului Comuniştilor (PCRM)”, a spus observatorul.

Referindu-se la prestaţia televiziunii private NIT, Nadine Gogu a declarat că „NIT se remarcă prin tendinţa de a trece sub tăcere unele evenimente şi de a evidenţia altele, prin difuzarea repetată a subiectelor, precum şi de a selecta doar acele informaţii care pun guvernarea în lumină pozitivă, iar opoziţia – în lumină negativă”.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a spus despre Prime TV că „nu oferă publicului suficientă informaţie cu caracter electoral”. „Prin decizia sa de a nu se implica în reflectarea campaniei electorale, acest post cu acoperirea naţională privează publicul de informaţii, limitându-i accesul la un eveniment de asemenea amploare ca alegerile”, a spus expertul.

„EU TV reflectă relativ imparţial evenimentele legate direct sau indirect de campania electorală şi concurenţii electorali. Numărul mare de ştiri care favorizează anumiţi concurenţi electorali şi îi defavorizează pe alţii, vorbeşte despre o anumită ten dinţă de parţialitate din partea acestei staţii faţă de acţiunile Guvernului, faţă de Partidul Comuniştilor şi faţă de Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD)”, a spus directorul API.

CIJ efectuează aceste rapoarte în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte – „Coaliţia 2009”, în care participă cu proiectele lor şi alţi monitori de presă. Rapoartele sunt, de regulă, criticate de administraţia companiei publice „Teleradio-Moldova”, care prezintă date din care reiese că radiodifuzorul ar acorda mai mult spaţiu opoziţiei, decât partidului de guvernământ.

Petru Macovei consideră deficientă metoda de verificare a „Teleradio-Moldova”, care, spune el, contabilizează prezenţele PCRM, pe de o parte, iar toate celelalte partide, pe de alta.

„Echilibru este, atât doar că e vorba de context pozitiv şi context negativ”, a spus Nadine Gogu, referindu-se la calitatea prezentărilor f ăcute PCRM-ului şi Guvernului, pe de o parte, şi celorlalţi politicieni, pe de alta.

Acoperirea teritorială a fost criteriul-cheie după care au fost selectaţi radiodifuzorii monitorizaţi de CIJ. Un al considerent a fost că anume aceste staţii demonstrează mai multă reticenţă faţă prevederile legale şi normele profesionale în asigurarea pluralismului politic, potrivit monitorizărilor anterioare efectuate sub egida Coaliţiei – 2009.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T