CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

"Magnificii" şi-au prezentat platforma electorală

Îmbrăcaţi în salopete albastre, pe acoperişul unei clădiri cu 10 etaje, tinerii din fruntea listei electorale a Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), au prezentat miercuri, 8 iulie, platforma electorală a formaţiunii: „Renovarea R. Moldova”, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 8 iulie 2009, 13:10

2009-07-08/12:39/

Chisinau (IPN) „Această imagine nouă, renovată, a PPCD pledează pentru schimbarea generaţiilor politice şi a liderilor. La fel, avem nevoie de o renovare a Constituţiei, prin care preşedintele R. Moldova să nu aibă dreptul exclusiv de a dizolva Parlamentul. Acesta ar trebui doar să iniţieze un referendum civil referitor la aceasta întrebare. Preşedintele nu trebuie să aibă dreptul exclusiv de a desemna prim-ministrul, ci să fie obligat să numească în funcţie acea candidatură pe care o propune majoritatea parlamentară. Iar membrii Guvernului să fie demişi demişi numai după o decizie a Parlamentului”, a declarat Igor Ciuru, candidat PPCD, la o conferinţă de presă.

Tinerii din PPCD promit că, dacă ajung în legislativ, vor demarca funcţiile politice de cele publice.

„Ministrul trebuie să fie un politician responsabil de delimitarea strategiei de dezvoltare a anumitor sectoare. Secretarul ministrului, la rândul său, trebuie să conducă aparatul ministerului şi să rezolve toate problemele administrative. Acest funcţionar trebuie desemnat de Guvern prin concurs deschis”, a exemplificat Igor Ciuru.

Ghenadie Vaculovschi, primul pe lista PPCD, spune că partidul are ca şi obiectiv integrarea R. Moldova în UE, dar şi accelerarea convorbirilor cu UE în scopul încheierii contractului de asociaţie, zonă comercială liberă şi regim fără vize.

„Consolidarea parteneriatului Moldova-Ucraina-România este un mijloc de creare a stabilităţii regionale,de dezvoltare economică şi majorare a exportului moldovenesc pe pieţele vecine. Ne propunem să renunţăm la concepţia de neutralitate şi anularea regimului de viz ă între R. Moldova şi România”, a mai spus Vaculovschi.

PPCD spune că, dacă va veni la putere, se va ocupa de renovarea economiei naţionale, a sectorului social şi umanitar, dar şi a imaginii R. Moldova peste hotare.

Ne propunem că creăm un fond special pentru programe de dezvoltare socială, care va fi suplinit din alocaţii sociale. Pledăm pentru crearea unui program de stat separat pentru apărarea moldovenilor de peste hotare şi pentru întoarcerea lor în Moldova, a mai spus Ghenadie Vaculovschi despre programul PPCD.

PPCD va fi al doilea în buletinele de vot. De la ultimele alegeri partidul a făcutcele mai importante schimbări în lista sa electorală.Liderul creştin-democrat, Iurie Roşca, dar şi alte figuri importante din partid – vicepreşedinţii Vlad Cubreacov şi Ştefan Secăreanu şi liderul PPCD în CMC, Alexandu Corduneanu – lipsesc din listă. Primii 7 pe lista sunt membri ai Noii Generaţii, numiţi „cei 7 magnifici” .

La alegerile din 5 aprilie a obţinut 3,04 din voturi, la un prag electoral de 6%.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T