CăutareSr
20 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Studiu de caz Radio Moldova. Panorama Zilei, 7 iulie, 19.00 Reporter: Cristina Zavulan

La 7 iulie, în cadrul emisiunii informative Panorama Zilei, Radio Moldova a pus pe post, la rubrica Alegeri 2009, un reportaj de la flash mob-ul organizat la Chişinău de aripa tânără a Partidului Democrat din Moldova în care mesajul e deviat astfel încât distorsionează realitatea.
CIJ, 9 iulie 2009, 16:06

Astfel, Radio Moldova informează că evenimentul a fost organizat pentru “a sensibiliza opinia publică referitor la statutul tinerilor în RM” (!).  Reporterul se limitează la această informaţie foarte generală, fără a specifica care ar fi problemele care i-au determinat pe tineri să iasă în stradă. Deşi participanţii la eveniment au declarat presei că vor să sensibilizeze publicului asupra presiunilor şi intimidărilor la adresa tinerilor după evenimentele din 7 aprilie (!), mesajul lor fiind „Opriţi vânătoarea de tineri!”, această informaţie rămâne în afara reportajului de la Radio Moldova. Secvenţa care urmează este montată astfel încât informaţia devine confuză şi un radioascultător neavizat nu-şi poate da seama la ce se referă vorbitorul.

Insert 1 (reportaj Radio Moldova).

Victor Zubcu: Scopul acţiunii a fost sensibilizarea opiniei publice, vedeţi aici eu am o bandană pe care este o lunetă, vrem ca sa nu facă din tineri acei  vinoveţi a acestor elementelor de vandalism. E vorba despre acea categorie de tineri care sunt activi in Republica Moldova şi care au luat atitudine paşnică la aceste proteste de la 7 aprilie. Noi suntem o alta generaţie care a crescut şi vrem să creştem într-un spirit democrat

Este important ca instituţiile internaţionale sa creeze acel lobby ca tinerii în Republica Moldova să se regăsească, iar viitoarea guvernare să îndeplinească un imperativ – în Republica Moldova tinerii trebuie să fie pe primul loc!

Astfel, se produce o deturnare a mesajului de la „intimidarea tinerilor” la „tinerii trebuie să fie pe primul loc”, reporterul de la Moldova 1 prezentând informaţia ca pe o acţiune de promovare a tineretului în general (!).  La montaj este eliminat pasajul care se referă la semnificaţia inscripţiei de pe bandală, „luneta” având legătură directă cu genericul acţiunii “Să oprim vânătoarea de tineri”!, acest slogan fiind inscripţionat şi pe pancartele pe care le purtau participanţii la manifestare.  Din interviu este exclus pasajul privind intimidarea tinerilor,  dar şi mesajul „Opriţi vânătoarea de tineri” şi cel privind necesitatea unei anchete internaţionale pentru elucidarea cauzelor protestelor de la 7 aprilie. 

Declaraţie originală a lui Zubcu: „(…) vedeţi aici eu am o bandală pe care este o lunetă şi reprezintă ceea cu ce se confruntă tinerii din Republica Moldova. Din păcate noi continuăm să fim în evidenţă prin colectarea de informaţie, prin intimidarea liderilor studenţi, liderilor partidelor de opoziţie, e vorba despre  acea categorie de tineri care sunt activi în Republica Moldova şi care au luat atitudine paşnică la aceste protestele de la 7 aprilie (…) Mesajul nostru este: Opriţi vânătoarea de tineri! Noi tinerii nu trebuie sa fim cei care trebuie să răspundă pentru evenimentele de la 7 aprilie, o anchetă internaţională trebuie să rezolve această situaţie, o anchetă internaţională, menţionez acest fapt, pentru ca nimeni din interiorul Republicii Moldova să nu poată folosi în interes personal aceste evenimente (…)

În concluzie, acest material reprezintă o mostră de deturnare a mesajului, de “sterilizare” a informaţiei, astfel încât ştirea să nu informeze, ci să dezinformeze.

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T