CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Mihai Petrache a fost exclus din UCM

Ex-liderul Uniunii Centriste din Moldova (UCM), care în ultimele luni a deţinut funcţia de vicepreşedinte al acestei formaţiuni, a fost exclus sîmbătă din rîndurile formaţiunii.
INFOTAG, 13 iulie 2009, 17:46

Chişinău, 13 iulie ( INFOTAG ). După cum relatează agenţia INFOTAG, o decizie în acest sens a fost adoptată de către Consiliul republican al formaţiunii cu votul unanim al tuturor membrilor.


Potrivit unui comunicat de presă al UCM, Mihai Petrache a fost exclus "pentru acţiuni care contravin principiilor statutare ale disciplinei de partid".

Mihai Petrache a demisionat din funcşia de preşedinte al UCM la finele lunii septembrie 2008. Atunci el a cedat funcţia ex-premierului Vasile Tarlev şi a devenit adjunctul acestuia. Contrar aşteptărilor însă, ex-premierul nu a reuşit să aducă partidul în Parlament. Surse din cadrul UCM i-au comunicat reporterului INFOTAG că în ultimele luni relaţiile dintre Mihai Petrache şi Vasile Tarlev au devenit extrem de tensionate. Ele s-au înrăutăţit şi mai mult după ce UCM a decis să participe la alegerile din 29 iulie în comun cu Partidul Social-Democrat, cele două formaţiuni urmînd să fuzioneze ulterior.

Sursele susţin că, prin excluderea lui Mihai Petrache din partid, Vasile Tarlev "a decis să se protejeze de anumite suprize, cum ar fi o eventuală declaraţie a lui Mihai Petrache, din numele UCM, în susţinerea altor concurenţi electorali decît PSD".

 

CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA INFOTAG : O PARTE A UCM SUSŢINE PDM ÎN ALEGERILE ANTICIPATE DIN 29 IULIE, 2009

Chişinău, 13 iulie ( INFOTAG ). O parte a Uniunii centriste din Moldova (UCM), care îl susţine pe ex-preşedintele formaţiunii, actualul vicepreşedinte Mihai Petrache, vor susţine partidul Democrat din Moldova, condus de ex-speakerul Marian Lupu.

La conferinţa de presă susţinută la "INFOTAG", Mihai Petrache a anunţat că decizia din 11 iulie privind excluderea sa din UCM este ilegală.

"Cu o zi înainte Consiliul republican a UCM a decis excluderea din partid a 42 de membri, care au depus cereri de suspendare din formaţiune pentru a participa pe lista electorală a Partidului Social-Democrat din Moldova. Printre cei excluşi se numără şi Vasile Tarlev, care deşi a fost ales încă în septembrie, 2009 preşedinte al UCM, nu a fost înregistrat de Ministerul Justiţiei", a precizat Petrache.

El a spus că la consiliul republican au participat 26 de membri din cei 43 rămaşi, după excluderea celor 42.

"Deciziile noastre au fost perfect legale, ori deciziile pot fi luate cu majoritatea celor prezenţi la şedinţa consiliului", a mai adăugat el.

Mihai Petrache a spus că formaţiunea sa a decis să susţină PDM în alegerile anticipate fără a negocia careva funcţii.

"Cred că diferenţa între Vasile Tarlev şi Marian Lupu este ca între cer şi pămînt, la capitolul organizare, personalitate. Noi nu pretindem la loc pe lista PDM, mai ales că această listă este deja una închegată", a precizat el.

Petrache a mai spus că eşecul UCM la alegerile parlamentare din 5 aprilie, 2009 se datorează liderului Vasile Tarlev.

"Noi l-am promovat pe toate căile pe Vasile Tarlev şi în presă şi pe toate afişele, dar rezultatul de 2,75% este ratingul lui Tarlev, mult mai mic decît ne-am aşteptat cu toţii. Pînă şi în satul său de baştină Tarlev a obţinut un scor modest", a precizat Petrache.

INFOTAG precizează: Vasile Tarlev şi-a dat demisia din funcţia de premier al Moldovei în primăvara anului 2008. Ulterior el şi-a anunţat aderarea la UCM. Tarlev nu a fost membrul altei formaţiuni pînă la aderarea la UCM.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T