CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Degradare a climatului de funcţionare a presei

Şapte asociaţii de media cer, într-o declaraţie comună, încetarea practicilor de limitare a accesului jurnaliştilor străini în R. Moldova şi de limitare a drepturilor jurnaliştilor.
MONITOR MEDIA, 16 iulie 2009, 17:01

Asociaţiile neguvernamentale din domeniul media se arată profund îngrijorate în legătură cu înrăutăţirea climatului de funcţionare a presei şi degradarea libertăţii de exprimare în Moldova în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie.

În ultimele săptămâni au avut loc câteva cazuri de intimidare a jurnaliştilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii la întâlnirile primului ministru Zinaida Greceanîi, care este şi candidat PCRM la alegerile parlamentare anticipate, beneficiind de gardă de corp, inclusiv la evenimentele care nu au nici o legătură cu exercitarea funcţiei de demnitar de stat.

La 9 iulie, garda de corp a premierului a interzis accesul unei echipe de jurnalişti de la postul de televiziune „TV-Prim” din oraşul Glodeni la o întâlnire a funcţionarilor din raion cu Zinaida Greceanîi. Jurnalista Rodica Nimerenco a fost îmbrâncită de bodyguarzi care au ameninţat-o că vor „scoate arma din dotare”, iar cameramanul a fost împiedicat să filmeze intrarea premierului în sala de şedinţe.

La 12 iulie, la Donduşeni, jurnaliştii Igor Melnic şi Vladimir Thorik de la ziarul „Moldavskie vedomosti” au fost scoşi cu forţa de ofiţeri din garda de corp a premierului Greceanâi şi de poliţia locală din Palatul Culturii unde avea loc o reuniune electorală a PCRM.

Autorităţile moldovene au reluat practicile ilegale şi antidemocratice de interzicere a accesului pe teritoriul Republicii Moldova, pe motive inventate, a unor jurnalişti. Trimisului special al Agenţiei Agerpress, Gabriel Apetri, care urma să relateze despre campania electorală şi alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, i s-a interzis accesul în R. Moldova, invocându-se că nu are adeverinţă medicală care să ateste că nu este infectat cu HIV/SIDA, chiar dacă, conform legii, pentru a intra în R. Moldova nu este nevoie de un asemenea document.

Declaraţii celor şapte asociaţii a fost remisă ambasadelor şi reprezentanţelor străine în Republica Moldova, organizaţiilor europene şi internaţionale, misiunilor de observare a alegerilor parlamentare anticipate, reprezentantului special al OSCE pentru libertatea presei.

 *** Asociaţia Presei Independente; Centrul Independent de Jurnalism; Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova; Centrul „Acces-info”; Centrul de Investigaţii Jurnalistice; Uniunea Jurnaliştilor din Moldova şi Asociaţia Presei Electronice

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T