CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

R. Moldova cere retragerea trupelor ruse

R. Moldova cere din nou retragerea trupelor ruse de pe teritoriul sau si inlocuirea contingentelor militare din zona de conflict transnistreana prin misiune multinationala civila. Astfel de accente contine alocutiunea Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Andrei Stratan rostita la sesiunea de inchidere a reuniunii a XVI a Consiliului de Ministri al OSCE, care s-a desfasurat sa Helsinki, in perioada 4-5 decembrie.
Info-Prim Neo, 8 decembrie 2008, 17:21

Chisinau (IPN) R. Moldova cere din nou retragerea trupelor ruse de pe teritoriul sau si inlocuirea contingentelor militare din zona de conflict transnistreana prin misiune multinationala civila, noteaza Info-Prim Neo. Astfel de accente contine alocutiunea Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Andrei Stratan rostita la sesiunea de inchidere a reuniunii a XVI a Consiliului de Ministri al OSCE, care s-a desfasurat sa Helsinki, in perioada 4-5 decembrie.

„Reiteram apelul catre toti actorii implicati pentru participarea activa in discutiile privind substituirea contingentelor militare din Zona de Securitate cu o misiune multinationala civila cu mandat international. Reiteram pozitia noastra privind retragerea deplina, neintarziata si neconditionata a tuturor fortelor militare si munitiilor Federatiei Ruse de pe teritoriul R. Moldova, in conformitate cu angajamentele asumate in cadrul summit-urilor OSCE. Aceasta va crea baza necesara pentru ratificarea de catre Republica Moldova a Tratatului FACE Adaptat" - a declarat diplomatul-sef moldovean.

El a invitat toti actorii interesati sa ofere asistenta in democratizarea regiunii transnistrene a R. Moldova si a chemat si cu aceasta ocazie autoritatile transnistrene sa inlature toate obstacolele in calea liberei circulatii a persoanelor si bunurilor intre ambele maluri ale raului Nistru, precum si sa inceapa procesul de demilitarizare in contextul consolidarii masurilor de incredere si securitate.

Andrei Stratan s-a alaturat altor participanti la Summit care si-au exprimat regretul profund ca, in cadrul reuniunii sale anuale, Consiliul nu a reusit sa adopte Declaratia Ministeriala si nici Declaratia cu privire la Moldova. Potrivit lui, in pofida eforturilor depuse de majoritatea delegatiilor, „am esuat pentru al saselea an consecutiv sa ajungem la un consens asupra acestor documente importante".

„Suntem determinati sa gasim o reglementare politica exclusiv prin mijloace pasnice, in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, in limitele frontierelor sale international recunoscute. Suntem gata sa reluam activitatea constructiva in formatul de negocieri 5+2 in vederea identificarii cat mai curand posibil a unei reglementari durabile, finale si cuprinzatoare, care va determina statutul juridic special al regiunii transnistrene in componenta Republicii Moldova" - a declarat Andrei Stratan.

El a apreciat rolul Uniunii Europene si al Statelor Unite ale Americii in asigurarea evolutiilor pozitive atat in solutionarea conflictului, cat si intr-un context regional mai larg. In particular, Andrei Stratan a salutat activitatea Misiunii UE de Asistenta la Frontiera in R. Moldova si Ucraina, si s-a pronuntat pentru prelungirea acesteia.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T