CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au ajuns la un numitor în privinţa partajării funcţiilor

Potrivit informaţiei, funcţia de preşedinte o va ocupa liderul PD, Marian Lupu, funcţia de preşedinte al Parlamentului - liderul PLD, Vlad Filat, funcţia de prim-ministru - liderul AMN, Serafim Urechean.
INFOTAG, 13 august 2009, 18:32

Liderii celor patru partide care au format noua coaliţie de guvernare - Alianţa pentru Integrare Europeană" - au convenit asupra partajării funcţiilor principale de stat. Despre aceasta au anunţat mai multe surse mass-media apropiate de conducerea coaliţiei de guvernare.

Potrivit informaţiei, funcţia de preşedinte o va ocupa liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, funcţia de preşedinte al Parlamentului - liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, funcţia de prim-ministru - liderul Alianţei "Moldova Noastră", Serafim Urechean. Potrivit aceloraşi surse anonime, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, va ocupa funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului. Celălalt post de vicespeaker, precum şi cîteva funcţii în comisiile parlamentare liderii coaliţiei le vor propune Partidului Comuniştilor, care va trebui să treacă în opoziţie.

Liderii Alianţei nu au confirmat, dar nici nu au infirmat această informaţie. Anterior Marian Lupu a declarat că tinde să devină preşedintele ţării şi a vorbit de mai multe ori despre aceasta în cadrul campaniei electorale. Vlad Filat a declarat pentru presa română că este pregătit să devină preşedinte de Parlament. La rîndul său, Serafim Urechean şi-a declarat disponibilitatea de a conduce Guvernul. În acelaşi timp, toţi participanţii la consultări din componenţa noii coaliţii au declarat în repetate rînduri că "la baza noii coaliţii sînt puse principii, dar nu funcţii". Ei au negat categoric zvonurile precum că negocierile se duc pe marginea partajării funcţiilor.

"Deocamdată noi nu discutăm despre aceasta, nu aceasta este principalul", a declarat săptămîna aceasta Serafim Urechean.

El a dezminţit zvonurile precum că toţi liderii Alianţei aspiră la funcţia de preşedinte sau de speaker şi refuză funcţia de prim-ministru.

"Da, lucrul în Guvern presupune o mare responsabilitate. Însă noi am creat o coaliţie şi am convenit că vom avea cu toţii aceeaşi responsabilitate pentru situaţia din ţară. Toate deciziile, inclusiv şi cele cadru le vom lua în mod convenit. Dacă se va lua o hotărîre, eu sînt gata să conduc Guvernul. Am experienţă de lucru şi cunoştinţele necesare pentru ca, cu susţinerea colegilor, să fac faţă acestei sarcini", a spus Urechean.

El şi-a exprimat convingerea că în cadrul dialogului cu Partidul Comuniştilor se va găsi un compromis, în urma căruia comuniştii vor susţine în funcţia de preşedinte candidatura pe care o va propune Alianţa pentru Integrare Europeană.

"În caz contrar, va trebui să mergem la noi alegeri pe care Partidul Comuniştilor le va pierde ruşinos", consideră Urechean.

În acelaşi timp, unii experţi au relatat pentru corespondenţii INFOTAG că comuniştii ar putea susţine candidatura fostei opoziţiei la funcţia de preşedinte - aceasta însă trebuie să fie un candidat neutru, dar nu lider al vreunui partid. Aceleaşi dorinţe au fost expuse anterior şi de înşişi reprezentanţii Partidului Comuniştilor.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T