CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

„Benita Ferrero-Waldner se declară îngrijorată de refuzul prelungirii licenţei de emisie a postului Pro TV Chişinău

Comisarul pentru relaţii externe şi politică europeană de vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, se declară îngrijorată de decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Moldova de a refuza prelungirea licenţei de emisie a postului Pro TV Chişinău
Deca-press, Info-Prim Neo, 12 decembrie 2008, 15:43

 

 Chisinau (IPN) Comisarul pentru relaţii externe şi politică europeană de vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, se declară îngrijorată de decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Moldova de a refuza prelungirea licenţei de emisie a postului Pro TV Chişinău, transmite Info-Prim Neo cu referire la pagina electronică a Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova.

Potrivit oficialului european, libertatea presei este unul din principiile fundamentale ale unei democraţii eficiente, iar respectarea principiilor democratice şi a drepturilor omului constituie elementul cheie al relaţiilor noastre cu R. Moldova.

"Sunt îngrijorată de decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Moldova din 11 decembrie 2008 de a întrerupe licenţa de emisie a postului Pro TV Chişinău. Este important ca autorităţile moldovene să respecte angajamentele sale internaţionale în domeniul democraţiei, drepturilor omului şi libertăţii presei, în special, în ajunul alegerilor parlamentare din primăvara anului 2009", a declarat Benita Ferrero-Waldner.

 

 Coalitia 2009", ingrijorata de situatia postului „PRO TV Chisinau"

Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009" constata cu ingrijorare situatia creata in jurul postului de televiziune „Pro TV Chisinau", informeaza DECA-press.

Regretabil, dar atacurile recente ale unor deputati la adresa postului in cauza par sa fi influentat pozitia Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care a anuntat ca nu va prelungi de drept licenta de emisie detinuta in mod legal de „Pro TV Chisinau".

„Coalitia 2009" atrage atentia ca aceste actiuni au loc in ajunul campaniei electorale parlamentare. Coalitia reaminteste autoritatilor de angajamentele pe care si le-au asumat semnand Documentul de la Copenhaga (1990), care califica libertatea mass-media ca o pre-conditie esentiala intru asigurarea unui proces electoral liber si corect, se mentioneaza intr-o declaratie a Coalitiei 2009.

„Coalitia 2009" recomanda CCA sa nu admita, in pragul alegerilor parlamentare, sistarea activitatii „Pro TV Chisinau" si eliminarea acestui post cu pondere de pe piata mediatica moldoveneasca.

„Coalitia 2009" este o uniune benevola de ONG din R. Moldova ce isi propune sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului R. Moldova.

 Nimeni nu-si propune sa retraga licenta PRO TV Chisinau, afirma presedintele CCA

 

Chisinau (IPN) „Nimeni nu-si propune sa retraga licenta PRO TV Chisinau si nimeni nu a declarat ca va fi inchis. Acest post de televiziune urmeaza sa treaca prin aceeasi procedura ca si toti ceilalti radiodifuzori. Dupa expirarea licentei acordate PRO TV, canalul va fi scos la concurs", a declarat vineri, 12 decembrie, intr-o conferinta de presa presedintele Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), Gheorghe Gorincioi.

 

Acesta a spus ca CCA a refuzat sa prelungeasca de drept licenta postului de televiziune PRO TV Chisinau, deoarece nu este in drept sa o faca cu licentele acordate pana la aprobarea Codului audiovizualului.

 

„Codul audiovizualului adoptat de Parlament in august 2006 prevedea dreptul CCA de a prelungi de drept licenta radiodifuzorilor care au activat in conformitate cu prevederile legislatiei si a licentei. La finele anului 2006, Parlamentul a adoptat Statutul CCA. Potrivit acestuia, CCA nu are dreptul sa prelungeasca de drept licentele acordate pana la aprobarea Codului audiovizualului. Avand in vedere ca licentele se acorda pe o perioada de 7 ani, CCA va putea prelungi licente doar dupa anul 2013. Pana atunci, frecventele pentru care licentele sunt expirate, vor fi scoase la concurs", a spus presedintele CCA.

 

De asemenea, acesta a declarat ca toti radiodifuzorii care se afla in aceasta situatie vor avea prioritate atunci cand se va anunta concurs pentru frecventa pe care emit.

 

Potrivit lui Gorincioi, licenta PRO TV expira la 23 decembrie. Pana la anuntarea unui nou concurs a frecventelor pentru care au expirat licentele, postul va difuza in baza unei licente provizorie. Timp de 30 de zile de la publicarea deciziei privind concursul in Monitorul Oficial, vor fi depuse solicitarile radiodifuzorilor. In urmatoarele 20 de zile cererile vor fi examinate.

 

Intrebat daca PRO TV poate ramane fara licenta, Gherghe Gorincioi a spus ca „nu poate fi inchis nici un post de televiziune care respecta legislatia".

 

Prezent la conferinta, Presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu a declarat ca „CCA a demonstrat de-a lungul timpului ca nu este obiectiv". „Campania dumneavoastra este insotita de o campanie politica", a declarat acesta. Saharneanu a mai spus ca in Parlamentul RM au rasunat, de-a lungul timpului, mai multe acuzatii la adresa PRO TV Chisinau, inclusiv amenintari ca postul TV va fi inchis.

 

In replica, Gorincioi a spus ca CCA nu este un cenzor si nu are obligatiuni politice fata de nici un partid sau organizatie din Moldova.

 

Intr-un comunicat difuzat joi, 11 decembrie si semnat de directorul PRO TV Chisinau, Catalin Giosan se spune ca PRO TV considera nejustificat refuzul CCA si ca va ataca CCA in judecata.

 

Mai multe partide politice s-au solidarizat cu PRO TV Chisinau, AMN a organizat si un protest vineri dimineata, 12 decembrie, in fata Parlamentului.

 

 

PLDM va organiza o actiune de protest in sustinerea „Pro TV Chisinau"

Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) va organiza o actiune de protest in sustinerea „PRO TV Chisinau", transmite DECA-press.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca actiunea va avea loc pe data de 21 decembrie in Piata Marii adunari Nationale.

Potrivit spuselor sale, PLDM a demarat, vineri, si o campanie de colectare a semnaturilor cetatenilor in sustinerea postului de televiziune „PRO TV Chisinau".

De asemenea, PLDM va picheta sediul Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pe data de 23 decembrie.

Vlad Filat a declarat ca, prin intentia de a inchide „PRO TV Chisinau", „comunistii si aliatii lor stranguleaza libertatea presei, elimina orice sursa alternativa de informare a cetatenilor". 

„PLDM asigura cetatenii Republicii Moldova ca va intreprinde toate masurile ce se impun pentru a nu permite eliminarea din spatiul informational a postului de televiziune „PRO TV Chisinau". Facem apel catre toate partidele politice, societatea civila, mass-media, catre cetatenii R. Moldova sa se solidarizeze pentru a riposta impreuna incercarii de instaurare a dictaturii in tara noastra si pentru a apara una din valorile fundamentale ale democratiei - libertatea de exprimare", a declarat el.

De mentionat ca, vineri, AMN a organizat o actiune publica in spijinul postului „PRO TV Chisinau".

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T