CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

CCA amână reînnoirea licenţelor până după alegeri

Radiodifuzorii ale căror licenţe expiră până la alegeri nu mai trebuie să se teamă că-şi vor sista activitatea. Consiliul Coordonator al Audiovizualului a instituit un moratoriu asupra concursurilor pentru licenţele care expiră în această perioadă.
Info-Prim Neo, 19 decembrie 2008, 14:20

Chisinau (IPN) Radiodifuzorii ale căror licenţe expiră până la alegeri nu mai trebuie să se teamă că-şi vor sista activitatea. Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a instituit un moratoriu asupra concursurilor pentru licenţele care expiră în această perioadă, transmite Info-Prim Neo.

„Toţi radiodifuzorii, cărora le expiră licenţele, vor putea activa nestringherit în perioada electorală", a spus preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, după încheierea şedinţei la care a fost adoptată decizia. Parlamentul încă nu a fixat data alegerilor parlamentare, dar se crede că ele vor avea loc în martie.

Pe 23 decembrie, urmează să expire licenţa Pro TV Chişinău, iar CCA declara că pentru frecvenţele staţiei urma să fie organizat un concurs. Ideea că Pro TV ar fi putut să nu activeze în perioada electorală a generat un val de avertismente la adresa autorităţilor moldovene: de la ONG-uri de media până la comisarul european pentru relaţii exter ne şi politică de vecinătate, Benita Ferrero Waldner. Observatorii notează că în campaniile electorale Pro TV se limitează la difuzarea clipurilor candidaţilor.

La şedinţa de vineri, 19 decembrie, CCA a ales 6 candidaţi care urmează să fie propuşi Parlamentului pentru a alege trei noi membri ai Consiliului de Observatori al radiodifuzorului public „Teleradio-Moldova". Aceştia sunt: Viorel Cibotaru (este propus pentru un nou mandat), Alexandru Grosu, Anatolie Popovici, fostul preşedinte CCA Ion Mihailo, Ghenadie Brega şi Alexandru Burean (pentru un nou mandat).

 Consilierii PL picheteaza Presedintia in sustinerea postului Pro TV Chisinau

Chisinau (IPN) Consilierii municipali ai Partidului Liberal (PL) au pichetat, vineri, 19 decembrie, Presedintia R. Moldova in semn de protest fata de refuzul Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a prelungi de drept licenta postului Pro TV Chisinau, transmite Info-Prim Neo.

„Consilierii PL se solidarizeaza cu Pro TV, dar si cu toti cetatenii care isi apara dreptul de informare. Protestul are loc in fata presedintiei, deoarece anume presedintele tarii, Vladimir Voronin decide toate lucrurile in tara", a declarat presedintele PL, Mihai Ghimpu.

„Si copii de la gradinita cunosc ca in R. Moldova totul se decide dupa cum spune Voronin. Noi am vrut sa construim o democratie in R. Moldova, dar astazi avem dictatura unui partid, insa sunt convins ca la primavara vom scapa de aceasta dictatura si vom incepe sa traim intr-un stat democrat unde exista libertatea de exprimare, libertatea presei, justitiei", a mai spus Ghimpu.

Potrivit lui, Pro TV Chisinau este un post „care promoveaza o linie corecta si echidistanta". Guvernarea comunista, care se pregateste de campanie electorala, a decis sa inchida singura voce care sonorizeaza opinii ale diferitor formatiuni.

Consilierii municipali din PL au protestat si fata de gestul politiei care a refuzat toate locatiile propuse pentru montarea bradului Primariei. „Ieri primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a semnat mai multe dispozitii de amplasare a bradului in centrul orasului, insa toate n-au fost executate de politie. Este un lucru revoltator deoarece politia municipala, conform legislatiei, ar trebui sa se supuna si primarului general", a declarat liderul fractiunii PL in CMC, Corina Fusu.

PL spera, totusi, ca partidul de guvernamant va lua atitudine in aceasta problema, daca societatea va insista asupra ei. In caz contrar, PL spune ca va aplela alte forme de protest, fara sa precizeze care.

„PRO TV CHISINAU" INSISTA CA CCA SA-I PRELUNGEASCA AUTOMAT LICENTA

Postul „PRO TV Chisinau" a contestat, vineri, in instanta refuzul Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a prelungi de drept (automat) licenta de emisie a postului, informeaza Agentia Monitor Media.

Institutia media considera ca moratoriul instituit astazi de CCA asupra organizarii concursului pentru frecventele „PRO TV" nu este in masura sa rezolve problema in esenta ei, se mnetioneaza intr-un comunicat al Companiei „Media Pro Chisinau".

„Consideram ca suntem indreptatiti sa obtinem prelungirea automata a licentei de emisie, in conformitate cu articolul 24 al Codului Audiovizualului, si vom intreprinde toate masurile legale pentru a obtine acest lucru", afirma Catalin Giosan, directorul „PRO TV Chisinau.

Postul de televiziune aminteste ca la inceputul lunii decembrie, CCA a refuzat prelungirea de drept a licentei „PRO TV Chisinau", iar astazi a instituit un moratoriu asupra organizarii concursului pentru atribuirea licentelor pana dupa alegerile parlamentare din 2009.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T