CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

"Noii reprezentanţi UE, de decor"

Liderii europeni au ales: Herman van Rompuy, premierul Belgiei, este noul preşedinte permanent al Consiliului European. Iar şef al diplomaţiei blocului comunitar, a doua nouă funcţie creată de Tratatul de la Lisabona, este Baroneasa Catherine Ashton din Marea Britanie.
Evenimentul Zilei, 20 noiembrie 2009, 11:16

 

Numirile n-au fost bine primite de jurnalişti. Ambii au puţină experienţă în afacerile externe, dar au primit acordul tuturor celor 27 de lideri europeni care au participat aseară la summit-ul extraordinar de la Bruxelles.

Presa europeană se arată critică faţă de aceste alegeri. "Un om discret în fruntea Europei", titrează cotidianul francez Le Parisien. Jurnaliştii se întreabă dacă Van Rompuy şi Ashton au puterea să le "dea viaţă" celor două noi posturi. Liberation scrie Herman van Rompuy, "un preşedinte de decor".

"Pentru primul său act, Europa Tratatului de la Lisabona a ales personalităţi care nu deranjează pe nimeni", mai precizează cei de la Liberation. "Preşedintele UE", se întreabă Le Figaro, "va fi un organizator, un om în Consiuliul European sau un lider care va vorbi de la egal la egal cu Barack Obama şi Hu Jintao?"

Lipsiţi de strălucire, viziune ori experienţă

Nici cotidianul spaniol El Mundo n-are prea multe vorbe de laudă la adresa celor doi noi reprezentanţi ai Uniunii Europene: "Doi necunoscuţi pe scena europeană şi internaţională, fără pic de experienţă în politica externă şi novici în UE vor reprezenta cele 27 de state membre în lume".

Pentru El Pais, "Noua Europă concretizată de Tratatul de la Lisabona va fi condusă de două personaje
terne şi cu un profil slab".

Presa germană îi consideră de asemenea pe Herman Van Rompuy şi Catherine Ashton incapabili să dea glas unei voci europene puternice.

Pentru Frankfurter Rundschau, "Uniunea Europeană şi-a găsit conducători lipsiţi de strălucire, fără viziune şi experienţă".

Jurnaliştii britanici sunt la fel de duri. Financial Times scrie că "numirile aduc o urmă de dubiu privind capacitatea celor doi de a rivaliza cu Washington-ul şi Paris-ul". "Cele două personalităţi aproape necunoscute fac obiectul consternării pentru cei care vor să dea mai multă putere Europei pe scena mondială", mai scrie cotidianul.

Pentru The Guardian, "toate şansele Europei de a forţa lumea să-i dea o nouă atenţie s-au redus
". "Seara trecută, liderii europeni au ratat o şansă reală de a se menţine la nivelul lumii G2 dominată de Washington şi Beijing" , conchid jurnaliştii britanici.

Herman Van Rompuy, discret

În timp ce toată presa îl critică, noul preşedinte al Ue preferă să rămână discret.

"Europa este o uniune a valorilor şi are responsabilitatea de a juca un rol important în lume", a declarat Herman Van Rompuy după ce a fost desemnat primul preşedinte al blocului comunitar.

Belgianul a mai spus că vrea ca, în funcţia sa de preşedinte al Consiliului, să se mulţumeasă doar cu un rol de facilitare a compromisurilor între statele UE. El a mai spus că vrea să rămână "discret" şi nu să dea interviuri în toată presa.

Van Rompuy, care îşi va prelua funcţia la 1 ianuarie, s-a declarat de acord ca "Uniunea Europeană să continue să se extindă pentru a include şi alte ţări" în anii următori, "cu condiţia ca ele să îndeplinească toate criteriile" cerute.

Astfel le-a răspuns celor care îl acuză că se opune aderării Turciei
la UE, precizează AFP.

În 2004, într-un moment în care nu se afla în Guvernul din ţara sa, el s-a pronunţat clar împotriva unei aderări a Turciei.

Catherine Ashton, învaţă repede

Cât despre Catherine Ashton, în prezent comisar european pentru Comerţ, care a fost numită Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, premierul britanic Gordon Brown a declarat că aceasta "va avea o poziţie unică asupra politicii externe europene în cursul următorilor cinci ani".

"Am călătorit prin Europa ca ministru al Justiţiei", le-a răspuns ea criticilor săi, care susţin că este lipsită de experienţă diplomatică. "Am fost întotdeauna o negociatoare", a continuat aceasta.

În timpul mandatului său, Uniunea Europeană a încheiat cu Coreea de Sud cel mai important acord comercial negociat vreodată cu o ţară, şi este pe cale să se ajungă la un acord asupra dosarului importurilor de banane din America Latină.

"Judecaţi-mă după ceea ce voi face", a declarat Ashton, care, în opinia uneia dintre colegele sale comisar, "nu are experienţă în politică externă", dar "este o femeie capabilă, care învaţă repede". (Evenimentul Zilei)

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T