CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Băsescu, învingător în diaspora

Traian Băsescu a câştigat cu peste 50% dintre voturi scrutinul din diaspora, fiind urmat de Crin Antonescu şi, pe locul trei, de Mircea Geoană, au declarat, în această dimineaţă surse politice din rândul observatorilor acreditaţi la aceste alegeri, citaţi de Mediafax.
Evenimentul Zilei, 23 noiembrie 2009, 17:22

Principala problemă este centralizarea greoaie a proceselor verbale cu rezultatul la scrutinul desfăşurat în diaspora, multe dintre procesele verbale fiind completate greşit şi retrimise pentru a fi completate corect la birourile electorale ale secţiilor de votare, au declarat aceleaşi surse.

Potrivit acestora, aproximativ 60 de secţii de votare din diaspora mai trebuie să completeze procesele verbale corect şi să le trimită la Biroul
Electoral Central, din cele 294 de secţii de vot care au fost dechise dincolo de graniţele României.

Surse politice din cadrul observatorilor acreditaţi de partide susţin că, potrivit rezultatelor, câştigătorul alegerilor din diasporă este, detaşat, Traian Băsescu. Acesta a întrunit, potrivit rezultatelor existente până în prezent, peste 50% din voturi, fiind urmat de Crin Antonescu şi, în poziţia a treia, de Mircea Geoană. Liderul PSD a obţinut un scor mai mic în Europa, dar rezultate mai bune în Statele Unite.

Antonescu, pe locul doi în Australia

Rezultatele finale la Sydney îl dau pe Traian Băsescu câştigător, urmat de Crin Antonescu şi Mircea Geoană. Traian Băsescu a obţinut 88 de voturi, liberalul Crin Antonescu 24 de voturi, social-democratul Mircea Geoană 12 voturi, reprezentantul Partidului Verde - Remus Cernea şapte voturi, în timp ce independentul Sorin Oprescu a primit şase voturi.

Republica Moldova, majoritate absolută pentru Băsescu

Traian Băsescu a obţinut 90,7% din voturile valabil exprimate în Republica Moldova în primul tur al alegerilor pentru Preşedinţia României, conform MAE, citat de Unimedia. Traian Băsescu a obţinut 7.963 de voturi, urmat de Crin Antonescu cu 323 de voturi, urmat de Mircea Geoană cu 308 voturi.

În Moldova au votat 8.777 de cetăţeni români în cele 13 secţii de votare, deschise pe tot teritoriul ţării şi reprezintă o cifră de participare record în comparaţie cu alegerile precedente. Unimedia precizează că, pe parcursul votării, s-au format cozi imense la secţiile de votare, iar unii dintre alegători au renunţat să mai aştepte pentru a-şi exercita votul.

New York, prezenţă la vot redusă

Traian Băsescu a obţinut cele mai multe voturi din partea românilor care au votat la New York, el fiind urmat de Crin Antonescu şi Mircea Geoană, transmite corespondentul Mediafax în Statele Unite. În total, 811 persoane au votat la secţia de votare din incinta Consulatului român de la New York, ceea ce indică o prezenţă mai redusă decât la scrutinul prezidenţial din 2004, când au fost prezenţi 903 alegători în primul tur de scrutin.

Pentru preşedinte au votat 810 persoane, iar pentru referendum 778. O persoană nu a dorit să voteze pentru preşedinte, iar 33 au refuzat să voteze pentru referendum. În cele trei secţii de votare aflate în jurisdicţia Consulatului României de la New York au votat 195 de români la Boston, 145 la Philadelphia şi 130 la Bridgeport.

La New York, Traian Băsescu a primit 452 de voturi, urmat de Crin Antonescu cu 319 voturi şi Mircea Geoană cu doar 87, din voturi.

28 de secţii de vot în SUA

Merită amintit faptul că Hunor Kelemen a primit 15, Corneliu Vadim Tudor 11, în timp ce Remus Cernea a fost votat de 10 alegători. La secţia de votare care a funcţionat în cadrul Ambasadei de la Washington au votat 348 de persoane până la închiderea urnelor, de asemenea în scădere faţă de alegerile din 2004, când s-au înregistrat 467 de voturi.

Numărul total de voturi de la cele 28 de secţii de votare amenajate pe teritoriul Statelor Unite urmează să fie centralizat şi comunicat de către Biroul Electoral pentru Secţiile de votare din străinătate.

La Belin a câştigat Antonescu

Rezultatele finale la Berlin îl dă pe liberalul Crin Antonescu câştigător la alegerile prezidenţiale, urmat de Traian Băsescu şi de Mircea Geoană.

Potrivit rezultatelor transmise luni de observatori, la Berlin, Crin Antonescu a ieşit pe primul loc, obţinând 240 de voturi, în timp ce Traian Băsescu a câştigat doar 187 de voturi, iar Mircea Geoană 70. În Germania au fost cinci secţii de votare, organizate la Berlin, Hamburg, Bonn, Munchen şi Stuttgart.

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T