CăutareSr
25 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Autorităţile moldovene condamnă acţiunile antisemite din centrul Chişinăului

Guvernul Republicii Moldova şi-a exprimat luni regretul vizavi de incidentul care s-a produs duminică în scuarul Europei din centrul Chişinăului
Moldova Azi, 14 decembrie 2009, 12:11
Foto: captura Publika TV
Foto: captura Publika TV

"Republica Moldova este un stat democratic, în care drepturile şi libertăţile fundamentale sunt garantate, iar ura, intoleranţa, xenofobia, alte manifestări cu caracter negativ sunt inadmisibile", se arată într-un comunicat al Serviciului de presă al Guvernului.

Guvernul a făcut apel către reprezentanţii tuturor confesiunilor, grupurilor etnice, către toţi cetăţenii, să se abţină de la acţiuni ce ar putea prejudicia armonia în societate, prietenia şi convieţuirea diferitor etnii şi confesiuni, pacea şi buna înţelegere. "Numai astfel vom ajunge un stat european prosper cu o democraţie funcţională", se arată în declaraţia Executivului de la Chişinău.

În vederea evitării unor situaţii similare în viitor, Guvernul a cerut organelor responsabile să trateze cu maximă seriozitate şi responsabilitate evenimentele ce vizează activitatea cultelor şi sentimentele religioase ale cetăţenilor, evaluînd inclusiv şi posibilul lor impact asupra societăţii.

Totodată, potrivit Jurnal.md, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a condamnat protestele antisemite, care au avut loc ieri, în capitală. Primarul general al capitalei crede că religioşii creştini nu trebuie să accepte asemenea manifestări agresive la adresa concetăţenilor.

În cadrul şedinţei municipale din dimineaţa zilei de astăzi, primarul Dorin Chirtoacă a declarat că este de neînţeles cum au putut creştinii să acţioneze atât de violent împotriva comunităţii evreieşti. „Cum ar trebui să se procedeze atunci cu creştinii la Ierusalim, unde pe un km2 sunt toate religiile lumii?", s-a întrebat primarul capitalei. 

Dorin Chirtoacă a menţionat că, potrivit autorizaţiei primăriei, sfeştnicul instalat duminică  în centrul capitalei era preconizat să se afle acolo pentru 8 zile. Primarul a mai spus că, probabil, creştinii ortodocşi nu au înţeles acest lucru, crezând că sfeşnicul a fost instalat definitiv.

Duminică, 13 decembrie, un grup de creştini ortodocşi a vandalizat sfeşnicul cu 9 braţe, aşezat de vineri seara în Piaţa Europei, din centrul Chişinăului, pentru sărbătoarea luminilor, Hanukka, celebrată de comunitatea evreiască în lumea întreagă. Un gurp de creştini ortodocşi au dărâmat acest sfeşnic.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
OlegFlorea, 14 decembrie 2009, 17:42
Domnul Isus ne cheamă la dragoste. Un om, care pretinde că este creştin, nu poate să-şi permită aşa gest jignitor. Eu cred că cei care au scos sfeşnicul, fie şi pentru a-l înlocui cu sfînta cruce, sînt nişte ipocriţi religioşi. Îmi aste ruşine pentru ţara mea. Vreau ca toate naţiunile lumii să ştie că nu toţi basarabenii sînt ca acei "drept crezători". Domnul să judece...
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T