CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

IPNA "Teleradio Moldova" precizează condiţiile de participare la cea de-a 55 ediţie a concursului „Eurovision Song Contest 2010"

La 14 decembrie curent, IPNA "Teleradio Moldova" a confirmat definitiv depunerea cererii de participare la cea de-a 55 ediţie a concursului „Eurovision Song Contest 2010" care va avea loc la Oslo, Norvegia, în perioada 25-29 mai 2010.
IPNA "Teleradio Moldova", 18 decembrie 2009, 12:27

Chiar și în condițiile unei crize financiare pronunțate, când un număr mare de televiziuni publice europene reduc drastic cheltuielile renunțând chiar și la participarea sa la Concurs, Republica Moldova va participa la Eurovision pentru a 6-a oară consecutiv. Acest fapt este datorat parteneriatului stabil cu compania Orange Moldova, care a confirmat statutul său de partener General al Proiectului.

Selecția Națională pentru Eurovision, ediția 2010, va purtă un element de identitate nou - O Melodie pentru Europa! Noul branding al Selecției Naționale semnifică dorința companiilor IPNA "Teleradio Moldova" și Orange de a dezvolta concursul nu doar din punct de vedere profesionist dar și de al face foarte accesibil pentru toate categoriile de muzicieni, pentru că talentele adevărate pot apărea nu doar între pereții unei instituții de învățământ specializate, or poporul nostru a fost permanent recunoscut drept unul cu bogate tradiții muzicale.

Urmând aceste premize, pentru actuala selecție Națională vor fi admise atât piese semnate de compozitorii și textierii autohtoni cât și de autorii din afara Republicii Moldova. Astfel fiecare interpret, în lipsa unui material adecvat, poate selecta din lista pieselor prezentate pentru concurs afișate pe site-ul www.trm.md și participa în acest concurs.

Condiţiile de participare la Selecţia Naţională „Eurovision 2010 - O Melodie pentru Europa" sunt neschimbate: durata piesei originale de până la 3 minute, un număr de maxim 6 persoane în scenă, vârsta participanţilor nu mai mică de 16 ani. Fiecare participant poate depune una sau mai multe cereri funcţie numărul de piese care intenţionează să participe. Este posibilă participarea autorilor de peste hotarele ţării în condiţiile colaborării cu interpreţi care sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Toate materialele necesare pentru aplicare vor fi publicate pe pagina web oficială a companiei www.trm.md. Formularele de participare şi toate materialele audio pot fi depuse la Centrul de Colectare Eurovision 2009, str. Mioriţa1, Casa Radio, tel. 725689. Centrul va activa până la 8 ianuarie 2010, ora 18:00.

Moldova va fi reprezentată la „Eurovision Song Contest 2010" de cel mai bun interpret sau formaţie locală care vor fi determinaţi în 2 etape.

Etapa 1: Audierea internă a materialelor depuse de către juriului format conform recomandărilor uniunilor de creaţie specializate: interpreţi, compozitori, textieri, producători. Determinarea unui număr maxim de 25 interpreţi sau formaţii care vor fi selectaţi pentru etapa ulterioară.
Etapa 2: În decurs de până la 30 zile din ziua primei etape, TRM va organiza o audiere (live), cu transmisiune în direct pe posturile TV Moldova1, TV Moldova Internaţional. Interpretările trebuie să conţină elementele de bază a evoluării scenice. La această etapă vor fi luate în calcul, în proporţii egale, decizia juriului de profil,
rezultatele televotingului şi a comisiei de referinţă TRM. Decizia votului comun va fi făcută publică de TRM şi partenerii săi informaţionali.


„Teleradio Moldova" deţine dreptul exclusiv de difuzare naţională a Semifinalei şi a Finalei concursului „Eurovision 2010", în direct de la Moscova. Formatul „Eurovision Song Contest 2010" presupune trei show-uri televizate live: 2 Semi-Finale (25 şi 27 mai) şi Marea Finală difuzată la 29 mai 2010.

Pentru Republica Moldova participarea la cea de a 55-a ediţie a concursului va fi a 6-a consecutivă. Debutul avuse loc în 2005 când formaţia moldovenească „Zdob şi Zdub" a ocupat locul 6 cu un total de 148 puncte. În 2006, la Atena, Moldova a fost reprezentată de duetul Arsenium şi Natalia Gordienco care sau clasat pe locul 20 acumulând un total de 22 puncte. În 2007, Natalia Barbu a reuşit performanţa locului 10 cu piesa „Fight", clasându-se în finala ESC din 2008. Din păcate schimbarea de format care avuse loc între timp, nu a permis următorului reprezentant al Moldovei, Geta Burlacu (Moldova, 2008) să intre direct în finala concursului. În 2009, vedeta autohtonă Nelly Ciobanu a reușit performanța de a trece de semifinală și de a se poziționa pe locul 14 în cadrul finalei din 2009.

Printre noutăţile care vor fi implementate în premieră la ediţia 2010 a Festivalului:
• Raportul de 50/50 din decizia televotingului și cel al juriului va fi introdusă și pentru ambele semi-finale;
• Fereastra pentru televoting se va deshide odată cu prima melodie și se va închide peste 15 minute după ultima interpretare.

Prin participarea sa la prestigiosul concurs european Eurovision Song Contest, Compania „Teleradio-Moldova" îşi propune valorificarea potenţialului cultural al ţării, promovarea imaginii pozitive a RM în întreaga Europă şi nu în ultimul rând, afirmarea statutului său de Instituţie Publică.

Potrivit estimărilor, evenimentul va avea o audiență de aproximativ 125 mln. de telespectatori doar în Europa. La moment, nu se cunoaşte numărul ţărilor care şi-au confirmat participarea la concurs, numărul lor preventiv fiind de 38. Din motive financiare din ediația actuală a concursului s-au retras Cehia, Ungaria, Muntenegru, Andora, San-Marino, Lituania. Deși a fost vehiculată intens reântoarcerea în concurs a Austriei, Monaco, Luxemburg și Lihtenștein, nici una din aceste țări nu și-a confirmat participarea sa la Eurovision 2010.

Concursul Muzical „Eurovision Song Contest" (Eurovision) este o tradiţie muzicală europeană cu o istorie bogată care a luat start în al V deceniu al secolului XX. Eurovision este unul din puţinele evenimente cultural-politice valorificate pe întreg spaţiul european.

Prima ediţie a ESC a avut loc în 1956 şi sa desfăşurat la Lugano, Elveţia. La ediţia a 2 care a avut loc în Germania, au fost stabilite regulile de desfăşurare a concursului, valabile până în prezent. Aceste reguli se referă la durata fixată a piesei, vârsta participanţilor, locul de organizare a următoarei ediţii funcţie ţara reprezentată de învingător, dreptul la decizie în cazul participării a unei formaţii sau a unui singur interpret.

Cei mai celebri câştigători al Eurovisionului sunt ABBA şi Ruslana. Cântecul câştigător al formaţiei ABBA ("Waterloo") a fost desemnat cel mai bun din istoria acestui concurs iar Ruslana a fost desemnată drept cea mai bună câştigătoare din totdeauna. Alţi câştigători celebri sunt Sertab Erener, Johnny Logan, Dana International şi Lordi.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T