CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Comuniştii moldoveni împotriva scutului antirachetă în România

PCRM cere guvernului să protesteze împotriva amplasării pe teritoriul României a sistemului de apărare antirachetă
INFOTAG, 8 februarie 2010, 14:56

Opoziţia din Moldova cere Guvernului să protesteze împotriva amplasării pe teritoriul României a sistemului de apărare antirachetă. După cum transmite agenţia INFOTAG, despre aceasta se arată în Rezoluţia adoptată sâmbătă la întrunirea activului republican al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM).

"PCRM cere Guvernului Moldovei să condamne neîntârziat politica României de destabilizare a securităţii regionale, de creare în regiune a unei atmosfere de "război rece" şi de neîncredere. Partidul Comuniştilor se adresează tuturor organizaţiilor obşteşti din ţară, tuturor partidelor, întregului popor cu apelul de a evalua clar şi categoric planurile de revanşă ale României", se arată în document.

Comuniştii moldoveni au amintit că "implementarea activă a sistemului antirachetă în Europa din start a provocat o reacţie puternică a întregii comunităţi europene, neacceptarea deschisă din partea multor ţări şi întotdeauna provocat contradicţii cunoscute în relaţiile interstatale".

"Este absolut evident că în condiţiile în care pentru problema amplasării acestui sistem nu există vreun compromis între principalii jucători geopolitici - ţări nucleare, dezvoltarea acestei idei militariste va duce la escaladarea tensiunii în lume şi, mai ales, pe continentul european. Deosebit de periculoase sunt asemenea jocuri în apropierea regiunilor de conflict, care reacţionează sensibil la orice contradicţii interstatale de un asemenea rang", se spune în Rezoluţie.

Autorii documentului consideră că "amplasarea elementelor sistemului antirachetă în România va transforma statul nostru neutru într-un teritoriu de front pentru ca alte state să poată opune rezistenţă".

"Putem doar să ghicim cît de distructive vor fi aceste împrejurări nu doar pentru consolidarea securităţii în regiunea noastră, dar şi pentru posibila soluţionare a conflictului transnistrean. În aceste condiţii abordarea constructivă faţă de reglementare, bazată pe demilitarizarea totală a Moldovei, în baza acţiunilor de compromis ale tuturor intermediarilor - Rusia, Ucraina, OSCE, UE, SUA - practic este irealizabilă", se menţionează în Rezoluţie.

În opinia comuniştilor, "o situaţie agravată este refuzul insistent al României - ţară membră a NATO - de a semna cu RM tratatul de frontieră".

"Deja este clar pentru toţi că în aceste condiţii este ameninţată nu numai posibilitatea de a restabili unitatea Moldovei, dar şi alegerea europeană a ţării noastre. PCRM încă o dată reiterează că numai plecarea de la retorica şi de la practica "războiului rece", sprijinul pe adevăratele valori europene, pe colaborarea constructivă, pe demilitarizare vor crea condiţii pentru o adevărată securitate regională", se arată în Rezoluţie.

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
istina, 16 februarie 2010, 09:18
Comunistii "maldaveni" ar sustine o armada de tancuri si racete rusesti pe teritoriul MOLDOVEI,dar din fericire nu ei sunt factorii de decizie.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T