ПоискSr
25 января 2022 г.
Комментарии
Интервью

Георгий Руссу

Заместитель директора Центра по борьбе с экономическими преступлениями и коррупцией

Дела жертв трудового трафика «маринуют» в судебных инстанциях

Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN)

Одно из самых громких дел, возбужденных по факту торговли людьми в 2009 году, все еще в процессе рассмотрения в первой инстанции и нет никаких признаков того, что приговор будет вынесен в скором будущем.

Фотография недели
80_4dff5b0def856
80_4dff5b14244d9
125_4dff5b08de461

Флэш-моб "+1 голос" для мобилизации избирателей © Moldova Azi

Acest articol este o farsă… sau nu?

1 апреля 2010 г., 23:59

Sursa: Jurnalism de Artificii

Ziua de 1 aprilie, cu aroma ei specifică vesel-serioasă, a început în inima Moldovei cu „caravana zâmbetelor" - un marș inedit cu personaje de circ, care l-a ambuteiaj-at pe Ștefan cel Mare cu zâmbete rus-române. Apoi, o ploaie ca la carte i-a spălat urma. Baia publică, în sensul direct, le-a amintit multor cetățeni probabil și de spălarea de păcate în pragul sfintelor Sărbători de Paști. Așa că străzile s-au mai pustiit. Deși, unii chiar s-au încăpățânat să răcească. Altfel zis, au preferat să se descarce de stresul de zi cu zi. Ăsta da simțul umorului...

Astăzi, până și instituțiile media au (dez)informat cu simțul umorului. Bunăoară, unele titluri de știri sunt de-a dreptul „senzaționale":

- Chișinăul și Tiraspolul au convenit că de la 1 aprilie să reia circulația feroviară spre Odesa
„Am decis ca, după o întrerupere de patru ani, prima cursă să fie gratuită. Sper că mulți locuitori ai Chișinăului vor pleca cu plăcere pentru câteva ore la Odesa, pentru a se plimba pe Deribasovskaia, pentru a-i vedea și asculta pe bulevardul de la Promorsk pe cunoscuții umoriști, născuți în acest oraș, Mihail Jvanețki și Roman Karțev", a spus o sursă.
Perla: www.infotag.md

- Zimbru Chișinău se retrage și va juca în campionatul României
Sătui de hegemonia celor de la Sheriff Tiraspol, s-a decis să dea curs cererii de a juca în România, începînd cu această toamnă. Există două variante. Fie va retrogada și echipa clasată pe locul 14, fie cele două formațiuni de pe locurile secunde din Liga a II-a vor susține un meci baraj, la finele căruia doar una va ajunge în prima ligă. Până atunci însă, Zimbru Chişinău va întreprinde un turneu în România pentru a se obişnui cu atmosfera, stadioanele şi stilul de joc.
Perla: www.jurnal.md

- Vinificatorii moldoveni au lansat vodca "Lacrimile moldoveanului"
Vodca va fi produsă prin distilarea vinurilor alterate. Este un pic mai tare decât vodca tradițională rusă - 45 de grade, nu este la fel cristalină, dar dispune de mirosul specific vinurilor, ridică buna dispoziție și, în opinia, medicilor, poate fi utilizat pentru prelucrarea rănilor în scop de dezinfectare, precum și ca mijloc antigripal. Unii vinificatori propun ca pe etichetă să fie reprezentat liderul PCRM, Vladimir Voronin, în momentul cînd a aflat despre crearea Alianței pentru Integrare Europeană, alții - liberalul Mihai Ghimpu, după ce a primit răspunsul Comisiei de la Veneția la inițiativa sa de adoptare a unei noi Constituții.
Perla: www.infotag.md

- Monumentul lui Ştefan cel Mare din Bălţi, dat jos. Lenin pe soclu!
Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfând, amplasat în faţa Primăriei municipiului Bălţi, a fost mutat pe teritoriul Comisariatului Militar din localitate. Pe soclul legendarului Voievod va sta monumentul lui Vladimir Ilici Lenin. Acesta va veghea scuarul din faţa Primăriei municipiului de acum încolo. Înlocuirea monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt cu monumentul lui Vladimir Ilici Lenin a fost decisă azi, 1 aprilie, de majoritatea comunistă din Consiliul Municipal Bălţi în frunte cu primarul Vasili Panciuk.
Perla: www.hotnews.md

Apare fireasca preocupare: cum să deosebim atunci adevărul de farsă sau minciună, dacă până și media fac glume serioase?

În acest context mi-am amintit de pilda cu regele Solomon, auzită de la academicianul Nicolae Dabija. Solomon avea o mie de soții, un tron din fildeș, aur și argint. Maimuțe și găini de guineea, veșminte, arme, balsamuri și cai. Totul din belșug, după cum relatează și Biblia. Solomon nu a avut viziunea unei vieți lungi, a bogăției sau a morții vrăjmașilor săi. Făcând un lucru plăcut Domnului, ca răsplată, încurajat să ceară orice, el s-a rugat: „Dă dar robului Tău o inimă pricepută ca să judece (...) și să deosebească binele de rău".

Asemeni lui Solomon ne rugăm și noi: Dă-ne Doamne o inimă pricepută să deosebim binele de rău și adevărul de minciună sau de farsă... de 1 aprilie, dar și în fiecare zi!

Care știri difuzate azi sunt atunci adevărate?

Da. Imaginile inedite de pe camerele de supraveghere ale Guvernului, care surprind crima lui Valeriu Boboc, prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă de Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă, sunt valide și reale. Nu este un montaj „amuzant", dedicat în exclusivitate zilei de 1 aprilie.

Dacă continuați să fiți pe valul farselor vă recomand versiunea: Lui Starâș i-a plăcut într-atât de mult montajul video încât l-a convins și pe Ghimpu s-o facă ca pe vremuri, pe când regiza Atac-ul asupra Moldovei. Iar procuratura care anunțase că pornise pe marginea imaginilor o anchetă, s-a autosesizat ca să nu spulbere vraja teatrală de ziua umorului.

Da. Sergiu Cociorvă şi-a dat astăzi demisia din funcţia de comisar al capitalei.

Da. Lara Fabian a venit la Chișinău. Show-ul „Toutes les femmes et moi" a avut loc pe bune. Chiar în exclusivitate. Pe 1 aprilie. Palatul Național a vândut (doar) bilete valide.

Da. Ziua Republicii redevine Ziua Independenței.

Da. Pe 27 aprilie va fi sărbătorită Ziua Drapelului Republicii Moldova.

Da. Uniunea Europei Occidentale şi-a anunţat dizolvarea.

Da. Șoferii nu mai sunt obligaţi să se deplaseze cu farurile aprinse pe timp de zi.

Da. Mâine e zi de muncă. Iar duminică - Sfintele Sărbători de Paști - nu e o știre, e o constatare de fapte.


P.S. E ora 23:59. Mai respiră 1 aprilie în aceste secunde. E timpul să vă întrebați: este acest articol o farsă sau nu?

Al 2-lea P.S. Astăzi până și laptopului meu nu-i venea a crede că este 1 aprilie. Așa se întîmplă că îi vine greu să se resemneze chiar și unui creier artificial. Ce să mai vorbim de noi, oamenii...


Мнения читателей
Последние коментарии:
Нет комментариев.
Авторизируйтесь чтобы иметь возможность комментировать.
T