ПоискSr
25 января 2022 г.
Комментарии
Интервью

Георгий Руссу

Заместитель директора Центра по борьбе с экономическими преступлениями и коррупцией

Дела жертв трудового трафика «маринуют» в судебных инстанциях

Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN)

Одно из самых громких дел, возбужденных по факту торговли людьми в 2009 году, все еще в процессе рассмотрения в первой инстанции и нет никаких признаков того, что приговор будет вынесен в скором будущем.

Фотография недели
80_4dff5b0def856
80_4dff5b14244d9
125_4dff5b08de461

Флэш-моб "+1 голос" для мобилизации избирателей © Moldova Azi

"Spectrul finlandizării" – o stafie binevenită pentru Moldova

31 мая 2010 г., 14:46

Când trăieşti intr-un cartier, o casă sau o "comunalcă" cu vecini complicaţi, poţi să te muţi altundeva dacă nu îţi place că ei fumează, se ceartă noaptea târziu, sau fac petreceri gălăgioase la care nu eşti invitat (şi posibil, pentru care au împrumutat farfuria ta şi au stricat-o).

Situaţia e mult mai complicată când este vorba despre un cartier geopolitic în care, vrei sau nu vrei, „locuieşte” țara ta.

(Imagine: The Moscow Times ©)

Toată lumea ştie că există pe pământ unele cartiere geopolitice care sunt mai "gălăgioase" și mai periculoase, şi altele care sunt mai liniştite și mai previzibile.  Dacă vorbim din punct de vedere istoric, spaţiul mare european între pământurile germane și cele ruseşti este un exemplu al cartierului unde trebuie, cel puțin, să fii atent.  Să mai adăugăm la această formulă, pe de o parte, sute de ani de influență a otomanilor și, pe de altă parte, niște rudele care au planurile lor, și devine foarte clar, că cel mai important factor în politica externă a Republicii Moldova este precis locul unde ea se află.

Săptămâna trecută a fost publicat articolul lui Ronald D. Asmus "Spectrul Finlandizării". El lucrează la German Marshall Fund, unde activează și David Kramer, articolul recent al căruia a fost pe larg discutat. Asmus susţine că acest termen de pe timpurile Războiului Rece devine tot mai actual pentru spațiul post-sovietic între Uniunea Europeană și Federația Rusă.   Asmus spune că revenirea la această frază simbolizează "spiritul schimbător al timpului și al geopoliticii de securitate a Europei de astăzi" și se plânge că finlandizarea arată că vestul nu are nici o strategie clară pentru a crea până la capăt o Europă "liberă şi întreagă." 

Posibil că e așa, și articolul lui Asmus ridică multe întrebări actuale legate de tendințele din Europa de Est și de dansul triunghiular între Washington, Bruxelles și Moscova.  Dar trebuie urgent să ne amintim că pentru Republica Moldova, finlandizarea este cea mai bună politică posibilă; în realitate nu poate să existe o altă abordare pentru Chișinău dacă Moldova vrea cândva și cumva să reintegreze Transnistria.  De fapt, o stare de finlandizare adevărată ar fi un vis pentru Moldova.  Spun asta pentru că, după cum menționează şi Domnul Asmus, Finlanda şi-a păstrat și a îmbunătățit timp de 40 de ani sistemul democratic al politicii sale, a valorilor europene și o economie de piață, în tot acest răstimp trăind în umbra mare a Uniunii Sovietice și a Pactului de la Varșovia. Astăzi Finlanda se asociază cu legături strânse cu Europa, producţie de calitate înaltă, lipsă de corupţie și o capacitate de afaceri reciproc profitabile cu Rusia – exact la ce tinde Republica Moldova, sau, cel puțin, declară că îşi doreşte.

Moldova deja este o țară neutră conform Constituției, și prin urmare discuţiile despre aderarea la NATO nu pot avea loc.  Acest lucru este primul și cel mai important pas pentru finlandizare. Să continuăm: luna aceasta, după ani de complicări, Moldova a redevenit al doilea exportator de vin în Rusia, iar mulți oameni spun că țara ar putea deveni un pod comercial intre UE și Rusia. Apropo, acest fapt este unul din avantajele aflării într-un cartier geografic dificil și cunoaşterii limbii ruse. 

În același timp, Chișinăul a făcut niște probe – probabil inutile la momentul dat, dar cel puțin a făcut o încercare după evenimentele "cu gazele" din Ucraina – de a clarifica responsabilitatea pentru nota de plata de două miliarde de dolari pentru gazele consumate în Transnistria.  În acest sens, cele mai importante lucruri pentru Republica Moldova rămân a fi: creşterea economiei și ridicarea nivelului de trai, de care depind şi restul chestiunilor. 

În general, se observă o impulsionare a procesului de reglementare a diferendului transnistrean.  Dacă vom vedea un pas înainte la Summit-ul OSCE de la Astana, sau în orice alt forum, putem să fim siguri că elemente de finlandizare vor fi puse pe masa de negocieri, nu numai la Moscova, ci și la Chișinău, mai ales în ce priveşte demilitarizarea țării. 

Rămâne de văzut cum guvernul de la Chișinau poate să gestioneze situația în avantajul tuturor oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

 


Мнения читателей
Последние коментарии:
Нет комментариев.
Авторизируйтесь чтобы иметь возможность комментировать.
T