ПоискSr
25 января 2022 г.
Комментарии
Интервью

Георгий Руссу

Заместитель директора Центра по борьбе с экономическими преступлениями и коррупцией

Дела жертв трудового трафика «маринуют» в судебных инстанциях

Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN)

Одно из самых громких дел, возбужденных по факту торговли людьми в 2009 году, все еще в процессе рассмотрения в первой инстанции и нет никаких признаков того, что приговор будет вынесен в скором будущем.

Фотография недели
80_4dff5b0def856
80_4dff5b14244d9
125_4dff5b08de461

Флэш-моб "+1 голос" для мобилизации избирателей © Moldova Azi

Filat,"elicopteru'" şi "telefonia mobilă"

3 июля 2010 г., 12:54

S-a săvârşit. A venit momentul când unii oficiali înalţi mai cer şi lucruri necesare pentru toţi. E vorba de lucruri utile şi pentru interesul public, nu doar cel personal. Renumitul "elicopter" sau demersul premierului Filat către operatorii de telefonie mobilă pentru "un semnal mai bun" sunt tentativele recente de acest gen. Oricum, achiziţionarea unui "elicopter" trezeşte nemulţumiri. Oponenţii centrali sunt nevoiaşii care deabia găsesc bani pentru transportul public şi nu înţeleg rostul unor mijloace de transport atât de sofisticate şi scumpe. Criticii vor cere explicaţii privind utilitatea reală a elicopterului şi modul cum se vor răscumpăra banii cheltuiţi. Unii şi mai sceptici ar putea veni cu un argument şi mai trăsnit: "cică Filat şi alţii din preajma lui îşi asigură un transport eficient, care să le garanteze deplasare facilă pe timp de urgenţe de genul celor din aprilie 2009". Raţionalitatea pe care o invocă premierul este însă alta. Or, în lipsa elicopterului este greu să faci naveta şi să asiguri o mobilitate a executivului. Într-adevăr, birocraţia ineficientă şi alte impedimente existente în comunicarea dintre putearea centrală şi cea locală trebuie să rămână în trecut. Or, nu atât "elicopterul" contează, cât tendinţa de a eficientiza şi dinamiza activitatea şefului Cabinetului de miniştri. Oricum o analiză de cost/beneficiu trebuie să jsutifice cumpărarea acestui transport. Iar una din agenţiile de stat va trebui să-şi asume responsabilitatea pentru monitorizarea folosirii lui, aşa ca să nu ne confruntăm peste ceva timp cu folosirea în scopuri personale a bunului public.

Dacă "elicopterul" este un subiect controversat, atunci telefonia mobilă este un domeniu care atinge interesele fiecărui cetăţean, ce beneficiază de servicii deseori necalitative. În primul rând, apreciabil este faptul că Filat nu a numit operatorul cu pricina, pe motivul căruia conversaţia premierului cu "partenerii externi" a fost bruiată. Desigur, nimeni nu ştie purta Filat discuţii cu parteneri pentru ţară sau pentru propriile afaceri. Făcând însă abstracţie de la acest detaliu nu mai puţin semnificativ, ne bucurăm că ceea ce supăra premierul coincide şi necesitatea publicului larg.

Nu cred că am fost pentru ultima dată martori ai unor asemenea demersuri din partea şefului executivului. Dar nu pot spune că asemenea intervenţii sunt mereu corecte şi adecvate, deşi s-ar părea ca au un impact benefic. Or, nu cred că este corectă exercitarea unor presiuni publice asupra mediului de afaceri, iar pe de altă parte, satisfacerea unor cerinţe mai mult de ordin personal (nu doar mobilitatea, dar şi comoditatea pe care o presupune eventuală folosire a "elicopterului"). În mod ideal, ar fi corect ca agenţiile de stat să se lămurească cu prestatorii de servicii, nu la cererea oficialilor înalţi, dar în procesul îndeplinirii obligaţiunilor lor. Or, intervenţiile statului nu trebuie să fie "sezoniere", înainte de alegeri sau nu, ci să fie sistemice şi să ofere garanţii mediului de afaceri, astfel ca aceştia să nu fie stresaţi sau speriaţi de oficialii capricioşi. Totodată, exigenţele sau pretenţiile demnitarilor trebuie să nu iasă din albia competenţelor lor şi să urmărească întotdeauna realizarea interesului public. În mod obligatoriu, intervenţiile agenţiilor de stat trebuie să fie făcute la semnalarea consumatorilor ale căror drepturi sunt încălcate. Prin urmare, cetăţeanul obişnuit şi respectarea legii (statul de drept şi justiţia) trebuie să devina actorii centrali în gestionarea problemelor legate, spre exemplu, de telefonia mobilă, şi mai puţin demnitarul şi pârghiile de influenţă de care acesta dispune.

sursa: Observatorul Politic


Мнения читателей
Последние коментарии:
Нет комментариев.
Авторизируйтесь чтобы иметь возможность комментировать.
T