ПоискSr
25 января 2022 г.
Комментарии
Интервью

Георгий Руссу

Заместитель директора Центра по борьбе с экономическими преступлениями и коррупцией

Дела жертв трудового трафика «маринуют» в судебных инстанциях

Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN)

Одно из самых громких дел, возбужденных по факту торговли людьми в 2009 году, все еще в процессе рассмотрения в первой инстанции и нет никаких признаков того, что приговор будет вынесен в скором будущем.

Фотография недели
80_4dff5b0def856
80_4dff5b14244d9
125_4dff5b08de461

Флэш-моб "+1 голос" для мобилизации избирателей © Moldova Azi

Filat neputinciosul si fatarnicul Putin

31 августа 2010 г., 10:39

Contand pe faptul ca sirul de sarbatori nationale in care se va scufunda Moldova va reduce rezonanta problemei privind scurtarea listei exportatorilor moldoveni de productie vegetala pe piata rusa, premierul Filat a expediat o scrisoare omologului sau rus, Vladimir Putin, chemandu-l sa se implice in rezolvarea “problemei exporturilor produselor moldoveneşti de vin, fructe şi legume”".

Manevra populista a premierului confirma mai degraba situatia neputincioasa in care se afla acesta, decat calitatile lui de bun “administrator” a situatiilor de criza. Din grija pentru imaginea sa din mediul public (reflectata in sondaje) si inalta apreciere pentru roirea in jurul sinistratilor inundatiilor, Filat tinde sa minimizeze impactul imagistic negativ al excluderii exportatorilor de “legume si fructe moldovenesti” din balanta comerciala moldo-rusa asupra “brand-ului fortei verzi”. Este datoria lui in fata propriilor membri de partid, la care recent s-au alaturat si agricultori, dar si fata de votantii intregii Aliante pentru Integrare Europeana, care la toamna vor face bilantul inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale, descalificand actorii incompetenti si incoerenti.

Aspiratiile pentru fotoliul de presedinte il obliga pe liderul liberal-democrat sa creeze impresia ca lucrurile se misca din loc si ca Guvernul depune maxim efort – vina pentru lipsa de progres automat fiind rezervata Rusiei, folosita constient de unii lideri din AIE in calitate de “dusman extern”. Astfel, indiferent de rezultatul negocierilor cu Moscova, Guvernul lui Filat va putea replica ca demersurile lui catre Putin au fost respinse. Este o masura comoda si sigura pentru a ocoli nemultimirea agricultorilor, care se vor inteti in luna urmatoare, conturand posibil dispozitii greu de menajat.

Mai mult, rugamintea lui Filat catre Moscova a fost formulata pe fundalul mesajelor de felicitare trimise poporului moldovenesc de catre premierul rus, Vladimir Putin, cu ocazia marcarii a 19 ani de la independenta R. Moldova.

Facand abstractie de discrepantele dintre “prosperitatea” dorita noua de conducerea de la Moscova si faptul ca aceasta (Medvedev si Putin) admite in mod constient deteriorarea relatiilor moldo-ruse, ce afecteaza bunastarea unor numeroase categorii sociale din RM, mai identificam si anumite formulari optimiste, tratate de echipa lui Filat drept semnale pozitive din partea lui Putin (“relaţiile tradiţionale de prietenie şi simpatie reciprocă, care dăinuiesc între popoarele noastre din cele mai vechi timpuri, vor contribui la consolidarea cooperării moldo-ruse reciproc avantajoase în diverse sfere“). Declaratia lui Putin este in disonanta totala cu starea reala a lucrurilor, unde este putin loc pentru bunastarea moldovenilor, cel putin in faza actuala a relatiile moldo-ruse.

Cu toate acestea, premierul moldovean a hotarat sa foloseasca presupusa “loialitate” demonstrata de Putin in mesajul de felicitare pentru a-i reaminti colegului rus si despre problema vinurilor, dorind sa solutioneze “in pachet” mai multe chestiuni anterior ignorate de inaltii factori de decizie de la Moscova.

Ca si in cazul “vinurilor” ne putem astepta la reglementari de durata lunga, dar fara rezultate rapide, palpabile si incontestabile pentru exportatorii de legume si fructe din Moldova. Una din cauzele principale este pasarea responsabilitatilor de la o institutie la alta sau lipsa unor scenarii de actiuni pe plan national, cat si dialogul oficial fragmentat si incoerent cu Moscova.

Totodata, problemele “legumo-vinicole” pot fi mentinute (inclusiv cu sprijinul asumat si deschis al Moscovei), pentru a sprijini la alegeri forte politice de orientare “euroasiatica” si “pro-rusa”, care sa schimbe din temelie retorica si atitudinea oficiala a RM fata de factorul rusesc.

Referinte:

1. “„Stimate dle Prim-ministru, Vă rog să primiţi felicitări sincere cu prilejul sărbătorii naţionale a Republicii Moldova. În această zi solemnă, Vă urez sănătate, bunăstare şi succese, iar cetăţenilor Moldovei – fericire şi prosperare. Sînt sigur că relaţiile tradiţionale de prietenie şi simpatie reciprocă, care dăinuiesc între popoarele noastre din cele mai vechi timpuri, vor contribui la consolidarea cooperării moldo-ruse reciproc avantajoase în diverse sfere”“, www.gov.md


Мнения читателей
Последние коментарии:
Нет комментариев.
Авторизируйтесь чтобы иметь возможность комментировать.
T