ПоискSr
25 января 2022 г.
Комментарии
Интервью

Георгий Руссу

Заместитель директора Центра по борьбе с экономическими преступлениями и коррупцией

Дела жертв трудового трафика «маринуют» в судебных инстанциях

Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN)

Одно из самых громких дел, возбужденных по факту торговли людьми в 2009 году, все еще в процессе рассмотрения в первой инстанции и нет никаких признаков того, что приговор будет вынесен в скором будущем.

Фотография недели
80_4dff5b0def856
80_4dff5b14244d9
125_4dff5b08de461

Флэш-моб "+1 голос" для мобилизации избирателей © Moldova Azi

Inundațiile – un nou subiect de speculare electorală

8 ноября 2010 г., 11:25

Sursa: Jurnalism de Artificii

Campania electorală pentru alegerile din 28 noiembrie a ajuns abia la ecuator, dar tacticile politice utilizate de unii concurenți electorali au reușit deja să provoace dezbinări sociale. Dacă în 2009 au fost speculate intens evenimentele din 7 aprilie, anul acesta un subiect potrivit l-au constituit inundațiile.

Totul a început de la un filmuleț realizat de agenția pro-comunistă Omega și difuzat de postul de televiziune NIT, la fel apropiat opoziției comuniste, în care actuala guvernare este învinuită că ar fi provocat cu rea-voință inundarea mai multor localități din lunca Prutului. 

Filmulețul pe care autorii s-au grăbit să-l califice „investigație jurnalistică" se numește „Trădaţi de vii" și a apărut în spaţiul public în plină campanie electorală, la circa două săptămâni de la înregistrarea la Comisia Electorală Centrală (CEC) a primului partid.

Ideea de speculare pe subiectul inundațiilor s-a inspirat dintr-un spot electoral difuzat de PLDM, în care liderul formațiunii Vlad Filat apare pe fundalul inundațiilor din 2010 în calitate de erou-salvator, „care face diferența". Directorul agenţiei Omega, Alexandr Petkov, care este unul dintre autorii filmului-„investigație" l-a învinuit pe premier într-o știre publicată de propria agenție că ar fi început „o campanie electorală murdară", după care a făcut următoarea declaraţie:

"Cel care a pus la baza clipurilor sale electorale tragedia a mii de oameni trebuie să se gândească încă odată bine, deoarece următorul pas ar putea agrava soarta lui".

În film Petkov face următoarele concluzii:

  • Actuala guvernare a inundat premeditat terenurile din zona satelor Nemțeni, Cotul Morii, Obileni și Sărăteni;
  • Digul de la Nemțeni a fost rupt prin explozie;
  • Ruptura ar fi avut drept scop să protejeze de inundaţii oraşul românesc Galaţi.
  • Cu câteva zile înainte de inundații terenurile ulterior inundate au fost survolate de un elicopter venit din România
  • Guvernarea nu a inițiat o anchetă pe cazul inundațiilor

Deși accentele puse de realizatori sunt grave, filmul utilizează drept bază factologică declarațiile câtorva localnici care spun că ar fi auzit o bubuitură „înădușită" din direcția digului de la Nemțeni, precum și o confirmare a directorului Agenției „Apele Moldovei", Ion Lupu.

Dar și aceste pretinse dovezi au fost ulterior combătute. La câteva zile după difuzarea filmului, Lupu spune în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că declaraţiile sale, folosite în film, au fost rupte din cotext, iar mesajul - distorsionat. Cu mesaje de infirmare vin și martorii din filmul realizat de Omega. Mai întâi într-un reportaj video publicat miercuri, 2 noiembrie de cotidianul Timpul, apoi a doua zi în imagini video prezentate de Partidul Liberal Democrat (PLDM) în cadrul unei conferințe de presă.

Mai mult, ministrul afacerilor interne, Victor Catan, la fel în cadrul unei conferințe de presă, a anunţat încheierea unei anchete declanşate imediat după producerea inundaţiilor. Potrivit acesteia, inundațiile ar fi fost cauzate de precipitațiile abundente, care în perioada 16 iunie-14 iulie au căzut în volumul de circa 10 norme lunare, dar și a administrării proaste a digurilor în cei peste 40 de ani de funcționare.

Odată cu aceste reacții s-ar părea că lucrurile au devenit clare, totuși, speculația electorală nu se încheie aici. Dacă punem alături secvențe din reportajul realizat de Timpul.md și secvențe din imaginile prezentate de PLDM - tactică la care au recurs și jurnaliștii de la Timpul, „analizând" filmul „Trădați de vii" - observăm că imaginile au fost realizate de aceeași echipă de jurnaliști. Bătrâna din filmul agenției Omega apare în cele două imagini video în aceeași postură: compoziție, vestimentație, fundal. Elementele de cadru pot fi chiar suprapuse. Diferă doar încadraturile. În cazul imaginilor PLDM camera este mai retrasă, până la poziția de după crengile unui copac, imitând o filmare ascunsă.

Materialul video prezentat în cadrul unei conferințe de presă de vicepreședintele PLDM Alexandru Tănase oferă impresia de imagini needitate care nu au intrat în reportajul cotidianului Timpul, administrat de tatăl său, Constantin Tănase. Imaginile vin să completeze reportajul ușor sec publicat de Timpul.md, dar se vor raportate nu publicației, care revine cu propriile detalii, ci Partidului Liberal Democrat, care ar fi realizat un reportaj separat.

Cu imagini needitate, de completare s-a revenit și în cazul filmului „Trădați de vii", doar că la ele au subscris direct autorii, nu comanditarii. Imaginile au fost puse pe post de agenția Omega cu o zi mai devreme.

În Republica Moldova difuzarea filmelor electorale „de groază" s-a lipit de minune în campaniile pentru alegeri anticipate. Astfel, în doar un an de zile în spațiul public autohton au apărut peste 10 filmulețe care au speculat intens subiectul evenimentelor din 7 aprilie și, mai nou, pe cel al inundațiilor. Potrivit studiilor de specialitate, persuasiunea și manipularea prin film sunt cele mai efective forme de acest gen, în special dacă filmul mai și apelează la sentimentul de teamă.

 


Мнения читателей
Последние коментарии:
Нет комментариев.
Авторизируйтесь чтобы иметь возможность комментировать.
T