ПоискSr
25 января 2022 г.
Комментарии
Интервью

Георгий Руссу

Заместитель директора Центра по борьбе с экономическими преступлениями и коррупцией

Дела жертв трудового трафика «маринуют» в судебных инстанциях

Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN)

Одно из самых громких дел, возбужденных по факту торговли людьми в 2009 году, все еще в процессе рассмотрения в первой инстанции и нет никаких признаков того, что приговор будет вынесен в скором будущем.

Фотография недели
80_4dff5b0def856
80_4dff5b14244d9
125_4dff5b08de461

Флэш-моб "+1 голос" для мобилизации избирателей © Moldova Azi

Cine sau ce împiedică formarea AIE-2?

29 декабря 2010 г., 17:09

După încheierea celei de-a 11-a runde oficiale de tratative politice, se conturează o situaţie deloc de invidiat în tabăra liberalilor, contrazişi de foştii colegi de coaliţie, care înclină să folosească “pretenţiile” şi “ambiţiile” avansate de PL în calitate de scuză pentru eşuarea înfiiţării “AIE 2″.

Turnură neobişnuită pe scena politică, căci culpa pentru eventualul faliment al forţelor de centru-dreapta este într-o formă subtilă transferată de la democraţi către liberali, care urmăresc să înduplece opinia publică profund derutată, frământată de diviziuni şi contaminată de tot felul de mituri politice post sau/şi anti-comuniste. Puţini observă, dar “cineva” intenţionat împinge povara presiunii publice spre dreapta eşichierului politic. Compensându-şi impotenţele anterioare, PD-ul bicefal (“Lupu” + “Plahotniuc” – “Diacov”) este pregătit să meargă la orice tip de alianţe, pentru că în orice caz va reuşi să propulseze proiecte acceptabile pentru public. Or, după cum menţionam şi în alte comentarii, ipotetic vorbind atât PLDM, cât şi PL, se vor opune cu greu unor legi sau acţiuni politice favorabile apropierii de UE, spre exemplu. Susţinătoare a iniţiativelor pro-europene importante pentru manipularea publicului, cele două formaţiuni de dreapta vor fi puse în situaţia să agreeze acţiuni chiar dacă acestea vor veni din iniţiativa democraţilor, intraţi în “concubinaj politic” cu PCRM-ul. Aparent comuniştii ar putea să-şi ia revanşa, dar realitatea este de altă natură, noul legislativ nu le va conferi o ambianţă confortabilă, fiindcă alianţa cu PDM nu va închide nicidecum comunicarea democraţilor cu potenţialele partide de opoziţie.

Miza lui Filat

Departe de frustrări şi pretenţii, ţinta partidelor parlamentare este să realizeze alegerea Preşedintelui Parlamentului până la sfârşitul anului. Motive sunt mai multe, pe lângă cel pur subiectiv legat de transmiterea mesajului către naţiune, important pentru legitimizarea şi amplificarea autorităţii liderilor politici în contextul alegerilor parlamentare anticipate, poate fi evidenţiată încercarea unor partide de a perpetua viaţa “rămăşiţelor” Alianţei pentru Integrare Europeană, cu scopul obţinerii unor dividende politice cu încărcătură electorală înainte de alegerile generale locale. În acest sens, poate fi menţionată semnarea “foii de parcurs” în cadrul dialogului R.Moldova-UE privind liberalizarea regimului de vize, convenită cu Comisia Europeană pentru prima parte a lunii ianuarie 2011. De aceea, păstrarea incertitudinii şi neconstituirea coaliţiei până la finele lui 2010 creează oportunitatea unică pentru liderul PLDM, unicul exponent al fostei AIE rămas în funcţie, de a valorifica în continuare beneficiile rezultate din funcţionarea coaliţiei anti-comuniste 2009-2010.

Folosind această prelungire pentru a semna “planul de acţiuni” privind vizele cu UE, Filat poate ocupa un loc central în memoria electorală a populaţiei. Ca factor oficial care a facilitat dechiderea circulaţiei libere dintre UE şi R.Moldova, Vladimir Filat îl poate depăşi pe Mihai Ghimpu, remarcat prin decretarea zilei “ocupaţiei sovietice”. Prin urmarea acestei cauze, PLDM nu face altceva decât să investească în viitoarele electorale, dar şi în viitorul său, deoarece eliminarea vizelor cu UE va prima întotdeauna în lista priorităţilor electoratului din ţară şi cel din străinătate, acostat puternic de către (şi la) formaţiunea lui Filat.

Gândirea şi planificarea strategică, derivată de asemenea din experienţa în mediul de afaceri a lui Filat, poate fi unul din obstacolele în formarea Alianţei 2. Acest calcul împiedică concentrarea pe foloase de moment şi participarea la proiecte politice fără profit prognozabil.

Obstacolele în calea AIE2

Este imposibil ca cerinţa liberalilor de a li se oferi “un minister de forţă” să nu le convină doar democraţilor ale căror rânduri sunt pline de persoane interesante pentru orice justiţie sau agenţie anti-corupţie cu adevărat funcţională. La fel ca PDM, PLDM se opune activ cerererii PL, împreună urmârind raţionamente politice evidente:

I. Vocile opozanţilor spune că liberalii nu au resurse umane pentru a coordona cu MAI, CCCEC sau Procuratura, în schimb nici PLDM şi nici PD nu se îngrijesc că aceiaşi liberali “necompetenţi” vor lua Ministerul Apărării sau SIS-ul. După intervenţiile publice ale lui Ghimpu în cazul evenimentelor din aprilie 2009, PDM-PLDM vor să îngusteze terenul de manevră pentru liberalii imprevizibili.

II. PLDM nu-şi doreşte ca PL să poată întrebuinţa unul din aceste “ministere” ca instrument de răfuială politică nu doar contra comuniştilor, dar şi împotriva eventualilor parteneri de coaliţie. După cum a menţionat şi unul din vicepreşedinţii PL, Ion Hadârcă – “problema este în încredere”, care domină în trilaterală de centru-dreaptă. Felul cum cele trei formaţiuni se creditează cu confidenţă recipriocă rezidă şi din perceperea eronată a PCRM-ului, considerat  “vechitură politică” în descompunere, incapabil să revină în forţă.

III. PLDM şi PL, dar mai puţin PDM, sunt în competiţie continuă. Pentru a nu risca o diluare ireversibilă în conglemaratul controlat de Filat, liberalii doresc instrumente politice pentru a-şi păstra o identitate distinctă şi a veni cu constrângeri în cazul unor “atentate” împotriva sa. Or, acest demers vine să completeze imunitatea PL, dar şi capacităţile lui de a influenţa procesul politic, oferindu-i posibilitatea să producă evenimente în vederea contactării cu publicul. Distanţarea de experienţa nefericită a AMN, scos din joc, în combinaţie cu reflexele de emancipare ale lui Ghimpu şi a altor liberali, fac ca demersul PL să fie categoric şi practic impenetrabil.

IV. Complexul “fratelui mic” reprezintă un punct nodal pentru potenţiala formare a AIE 2, care odată sesizat, chiar în faza iniţială, ridică semne de întrebare privind fezabilitatea ulterioară a Alianţei, în cazul constituirii sale. Fără a exagera, trebuie să recunoaştem că PL este invidios pe rivalul-partener de pe dreapta eşichierului. Motivele sunt numeroase, dar esenţialul este că spre deosebire de Ghimpu cu două funcţii la activ, Filat a reuşit să valorifice mai multe oportunităţi dintr-o singură funcţie. În rezultat, PLDM a crescut dublu, în timp ce PL a scăzut uşor. Din aceasta reiese că PLDM va tinde să conducă cu “orchestra”, iar PL va fi marginalizat, pentru că asta a decis-o şi electoratul. Infantilismul ridicol al acestei situaţii complexe constă în faptul că PL-ul este surclasat şi de către PDM, care în eventualitate îl poate folosi pe Ghimpu pentru a balansa raporturile de forţă în viitoare structură de guvenare. Adică, rolul de “ustensilă politică”, actor secundar, “frate mai mic”, este detestată de liberali, pentru că descalifică formaţiunea, plansând-o din start în umbra scenei politice.

În orice caz, cu anumite cedări din partea PLDM-PDM, un “minister” de presiune politică poate fi oferit liberalilor pentru a reînvia o aliaţă de centru-dreapta, dacă aceasta s-ar dori cu adevărat. Atât ofertele tentante ale comuniştilor, aparent îngăduitori (pentru PDM), cât şi motivele instinctive (ale PLDM) de strâmtorare a liberalilor “non-conformişti”, imprevizibili şi impulsivi, determină o apatie faţă de AIE 2.

Totodată, pentru o coaliţie puternică se impune şi o seriozitate din partea PL, care deocamdată renunţă să judece în baza rezultatelor alegerilor din noiembrie 2010, detaşându-se de anul 2009 când s-a impus la toate nivelurile.

În final, destinul AIE 2 – de la formare până la funcţionare – depinde de fiecare dintre formaţiunile de centru-dreapta, şi desigur, de intensitatea şi impactul şiretlicurilor puse la cale de comuniştii în mod constant inventivi şi incisivi.

sursa: Observatorul Politic


Мнения читателей
Последние коментарии:
Нет комментариев.
Авторизируйтесь чтобы иметь возможность комментировать.
T