ПоискSr
25 января 2022 г.
Комментарии
Интервью

Георгий Руссу

Заместитель директора Центра по борьбе с экономическими преступлениями и коррупцией

Дела жертв трудового трафика «маринуют» в судебных инстанциях

Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN)

Одно из самых громких дел, возбужденных по факту торговли людьми в 2009 году, все еще в процессе рассмотрения в первой инстанции и нет никаких признаков того, что приговор будет вынесен в скором будущем.

Фотография недели
80_4dff5b0def856
80_4dff5b14244d9
125_4dff5b08de461

Флэш-моб "+1 голос" для мобилизации избирателей © Moldova Azi

Victoria lui Chirtoacă prelungeşte viaţa AIE-2…

22 июня 2011 г., 15:08

Victoria la limită a candidatului liberal, Dorin Chirtoacă, le strică comuniştilor planurile de revanşare, şi totodată aduce un suflu nou în interiorul Alianţei de guvernare. Spre deosebire de povestea cu referendumul, pentru Chirtoacă au lucrat toate partidele din AIE-2. Tinerii liberali, democraţi şi cei liberal-democraţi au făcut împreună agitaţie pentru edilul capitalei, mobilizând în special electoratul tânăr. Un ajutor suplimentar l-a avut şi procentele lui Godea, Buliga şi cele ale altor candidaţi care l-au sprijinit în turul doi pe liberalul Chirtoacă. Nu trebuie să scoatem din calcul şi „valurile de scandaluri” care l-au scos din echilibru pe comunistul Igor Dodon. Punctul culminant a fost demonizarea acestuia prin transferarea imaginii pretinsului ucigaş şi violator elucidată în cazul consilierului comunist, Tofan.

Toate aceste elemente au creat o groapă în care Dodon a căzut spre fericirea unei bune părţi a societăţii civile şi a instituţiilor media, care indirect, subtil, dar sigur au lobat pentru liberali. Spre deosebire de armata de susţinători “pro-Chirtoacă”, Dodon s-a putut bucura doar de susţinerea NIT-ului propagandist, dar necredibil, a postului TV pro-Kremlin “Pervii Kanal” infiltrat în spaţiul mediatic local prin postul lui Plahotniuc – “PrimeTV” şi a altor agenţi mediatici mai puţin influenţi din ţară. Deşi, acesta face parte din generaţia tânără a PCRM-ului, mai multe posturi TV au încercat să-l asocieze cu ororile regimului stalinist, prezentând pe parcursul “zilei tăcerii electorale” filme documentare despre “holodomor” sau foametea organizată, deportări şi alte crime împotriva umanităţii comise de puterea sovietică la care PCRM face mereu referire.

Au fost observate şi fraude electorale. Anumite voci spun că în cadrul unor instituţii universitare “studenţii” au fost reţinuţi intenţionat în municipiu pentru a vota pe 19 iunie. De asemenea, există supoziţii că a fost facilitată participarea electoratului studios din teritoriu prin acordarea de vize de reşedinţă în capitală înainte de scrutin. Aceste informaţii, lansate de comunişti, nu au fost deocamdată confirmate, dar ele vor constitui o “resursă” pentru activitatea propagandistică a comuniştilor, creând anumite lacune de legitimitate împotriva lui Chirtoacă.

Cu toate acestea, nimeni nu va schimba scorul alegerilor. Contextul este favorabil pentru perpetuarea liberalilor în structurile de administrare ale municipiului. Dar această situaţie comportă riscul “unei săbii cu dublu tăiş”. Or, consolidarea unei forţe politice de la guvernare dezechilibrează Alianţa şi generează concurenţă acerbă şi distructivă pentru preluarea controlului la diferite niveluri şi în diferite instituţii statale. De aceea, reuşita lui Chirtoacă trebuie examinată şi prin prisma eventualelor provocări pentru stabilitatea AIE-2. Odată ce liberalii se plasează şi în CMC deasupra celorlalte două formaţiuni “pro-europene” putem anticipa o rivalitate dintre PL plus PDM şi PLDM, ducând la posibile apropieri ale liberal-democraţilor de comunişti.

Continuarea pe Observatorul Politic


Мнения читателей
Последние коментарии:
Sinibaldi, 18 февраля 2012 г., 15:35
In the flower.

In this way,
and with a
delicate song,
there's a flower
where a fine
day appears
in the novel
seaside.

Francesco Sinibaldi sends a regard to redaction.
Sinibaldi, 17 января 2012 г., 18:59
La timidité de la nature.

En marchant
dans le soleil
le nuage touche
le profil du
printemps, et
aussi la lumière
décrit le silence
d'une rime
désolée.

Francesco Sinibaldi
Авторизируйтесь чтобы иметь возможность комментировать.
T